Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babáknak készült terméket hívtak vissza kadmium-szennyezettség miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 30.

Forrás: NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy a Nestlé kadmiumszennyezettség miatt visszahívta a forgalomból egyik termékét.

Babáknak készült terméket hívtak vissza kadmium-szennyezettség miatt (A kép illusztráció. Forrás: Getty Images)
Kadmium szennyezettség miatt hívta vissza a SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pépet a Nestlé - írják a NÉBIH honalpján.
A vásárlókat arra kérik, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel!
  • Bejelentő: Nestlé Hungária Kft.
  • Termék megnevezése: SINLAC Rizs és szentjánoskenyérmag alapú pép, Bifidusszal - speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer tej-, szója-, gabona- (búza, rozs, árpa, zab) allergia és coeliákia diétás ellátására 650 g
  • Probléma jellege: Kadmium szennyezettség
  • Gyártó: Nestlé Hungária Kft.
  • Forgalmazó: dm Kft., Rossmann Magyarország Kft., Auchan Magyarország Kft., Tesco Global Zrt., gyógyszertárak
  • Tételszám: 02850291R
  • Minőségmegőrzési idő: 30.11.2021.
Kép forrása: portal.nebih.gov.hu
Gyártói intézkedés: Forgalomból kivonás és termékvisszahívás, a Nestlé honlapján tájékoztatót tett közzé, egyúttal kérte kereskedelmi partnereit, hogy az üzletekben is tájékoztassák a vásárlókat.
Gyártói információ alapján a fenti azonosítókkal ellátott termék vételárát a vásárlás helyszínén blokk nélkül is visszatérítik.

Mit kell tudni a kadmiumról?

A kadmium környezetünkben és élelmiszereinkben is előforduló, toxikus hatású nehézfém, mely lehet természetes eredetű, vagy az emberi tevékenység eredménye. Az élelmiszereket tekintve a legnagyobb kadmium koncentrációk a tengeri moszatokban, halakban, tenger gyümölcseiben, a csokoládékban és a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekben, valamint a gombákban, az olajnövényekben és az ehető belsőségekben mérhetők. Élelmiszerekkel érintkezésben használt nem megfelelő kerámia edényekből, ötvözetekből is kerülhet kadmium a táplálékunkba.
Bár a kadmium vegyületek általában csak kismértékben szívódnak fel a bélrendszerből, a szervezetben felhalmozódnak. A cink- illetve a vashiány növeli a kadmium felszívódását. A kadmium vegyületei erősen mérgezőek. Hosszú távon károsíthatják a vesét és csontokat, és bizonyítottan humán rákkeltő hatásúak (IARC 1. csoport). A nemdohányzó lakosság kadmium expozíciójának fő forrásai az élelmiszerek. A lakosság védelmében Uniós jogszabály rögzíti számos élelmiszerben maximálisan megengedhető kadmium mennyiségét. A dohányzóknál az étrendi bevitelhez hozzáadódik a dohányfüstből a tüdőbe kerülő és ott megkötődő jelentős mennyiségű kadmium is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések