Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babák alvása: mik ezek a furcsa hangok?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 10. | Frissítve: 2021. június 25.

Forrás: babaszoba.hu

Ha kisbabád van, hamar rájössz, hogy a "békésen alszik, mint egy csecsemő" nem feltétlenül fedi a valóságot. A baba alvási rendje szokatlan lehet, néhány óránként etetni kell, éjszaka is, és furcsa hangokat is adhat alvás közben.

Sok baba nem alszik túl mélyen, és meglehetősen zajos lehet, gügyöghet, moroghatnak, nyöszöröghet, cuppoghat, stb., álmában. Ezek a hangok szinte mindig teljesen normálisak a Verywell Family szerint - miért adhat ki ilyen hangokat a baba, és mire érdemes különösen odafigyelni?
Ezt érdemes tudni a baba alvás közbeni hangjairól (Fotó: Getty Images)
Az újszülött babák nyugtalanul alszanak, az alvás közben kiadott hangjaik és mozgolódásuk az éretlen idegrendszerük és reflexeik eredménye. Nagyjából 6 hónapos korukig a babák idejük legalább 50%-át töltik aktív alvással, más néven REM-alvással. A REM-alvás alatt a baba pulzusa és légzése is gyorsabb, szemei mozognak a szemhéjak alatt. Ilyenkor a legaktívabb alvás közben az agy, és a legélénkebb az álom, és a csecsemő mozoghat is álmában, és hangokat is adhat ki.
A csecsemők alvási ciklusai még csak nagyjából 50 perc hosszúak, és sok átmenet van az egyes szakaszok között. Ezen átmenetei szakaszok azok, amikor a babák a leginkább hajlamosak mocorogni, hangot adni, felébredni. Számos alvási hangnak van funkciója is, például hogy a babák fel tudják hívni a figyelmet arra, hogy éhesek, ki kellene cserélni a pelenkájukat.

Az éhes baba hangja

A csecsemők néhány óránként esznek, beleértve az éjszakát is, ezért sok esetben az alvás közbeni hangok okai is az éhség. Amikor éhesek, a babák cuppoghatnak a szájukkal, bekaphatják az öklüket, nyüzsögni, izegni-mozogni kezdhetnek, amíg meg nem etetik őket. Hangosan jelét adni annak, hogy éhesek, evolúciós előny, hiszen így fel tudják hívni szüleik figyelmét.
Az éhség mellett azért is lehetnek zajosak a babák, mert alvás közben a pihenésen kívül számos fontos növekedési, fejlődési folyamat történik.

Jellemző alvási hangok

A babák alvását nem csak a cuppogás, nyammogás, szopogató hang, gügyögés, nyöszörgés, sírás, csapkodás, rugdosás teszi zajossá. Még éretlen légző- és emésztőrendszerük miatt is váratlan és furcsa hangokat adhatnak ki.

Normál légzési hangok az újszülötteknél

 • Gargalizálás, torokhangok: még nem tökéletes a nyelési mechanizmusuk, ezért rendszeresen visszagargalizálhatnak némi nyálat vagy anyatejet.
 • Eldugult orrhangok: a kisbabáknak rendszeresen el lehet dugulva az orruk, mert főként az orrukon lélegeznek ki, hogy megkönnyítsék az evést. Azonban az ritka, hogy megfázás miatt legyen eldugulva az orruk - de ha vírusfertőzés jeleit mutatják, akkor értesíteni kell az orvost.
 • Tüsszentés, horkolás, fütyülés, zörgés: ezek a hangok is azért hallhatók, mert főként az orrukon lélegeznek a babák, és orrjáratuk még nagyon keskeny.
 • Köhögés: a babák gyakran köhögnek alvás közben, általában nyál, nyák vagy anyatej miatt, és a köhögés általában megoldja a problémát. Ha aggódsz a köhögés miatt, vedd fel a babát, büfiztesd meg, finoman ütögesd meg a hátát.
A babáknál előfordulhatnak olyan légzési minták, melyek eltérnek a szabályostól, és melyeket a normál fejlődési folyamat miatt tapasztalhatunk. Ilyen lehet a periodikus légzés, amikor a babáknál a gyors, mély légzéseket ciklikusan váltják a lassú, kevésbé mély lélegzetek, és rövid szünetek vannak a lélegzetvételek között. A szünetek maximum 10 másodpercesek lehetnek, és a baba színének és kedvének, állapotának normálisnak kell maradnia. Ez a fajta légzés 6 hónapos kor után eltűnik.
Az átmeneti gyors légzés is hasonlóan normálisnak tekinthető: a csecsemőknek gyakran van olyan, amikor gyorsan, sok levegőt szívnak be, egyre mélyebben. Ez a szakasz 1-2 percig tarthat, utána normalizálódnia kell a légzésnek.

Normál emésztési hangok

Az újszülöttek emésztőrendszere is fejlődésben van még, ezért az emésztés is meglehetősen zajos lehet. Néhány jól ismert hang, amelyet alvás közben is adhatnak a babák: böfögés, kavargó pocakhangok, morgás, dörmögés, bugyborékoló hangok a hasban, csuklás, pukizás.
A baba alvása néhány hónapon át lehet igazán zajos, majd egyre kevesebb alvási hang marad. Hat hónapos korukra már csak az alvásuk 30%-át töltik aktív alvással, ettől is kevésbé lesz zajos az alvás.

Mikor lehet ok aggodalomra?

A legtöbb alvás közben jelentkező hang teljesen normális, ha azonban a következő jeleket mutatják a babák, azonnal orvosi segítségre lehet szükség.
Ha légzési nehézséget tapasztalsz a babánál, azonnal hívj mentőt! A babának sürgős segítségre lehet szüksége, ha:
 • kedvetlen, letargikus
 • a színe kékre vált
 • a légzése erőltetett, akadályozott
 • néhány másodpercnél hosszabb szünetek vannak a lélegzetek között
 • mellkasa összehúzódik
 • bármilyen légzést akadályozó dolgot tapasztalsz nála
 • láz kíséri a légzési vagy emésztési problémáját
 • a szokásosnál hosszabb ideig tart a gyors légzése, vagy percenként 60 vagy több lélegzetet vesz
 • minden lélegzetvétel után ismételt morgó, dörmögő hangot hallat

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések