Baba

Babák alvása: mik ezek a furcsa hangok?

Ha kisbabád van, hamar rájössz, hogy a "békésen alszik, mint egy csecsemő" nem feltétlenül fedi a valóságot. A baba alvási rendje szokatlan lehet, néhány óránként etetni kell, éjszaka is, és furcsa hangokat is adhat alvás közben.
2020. Szeptember 10.
Ezt érdemes tudni a baba alvás közbeni hangjairól (Fotó: Getty Images)

Sok baba nem alszik túl mélyen, és meglehetősen zajos lehet, gügyöghet, moroghatnak, nyöszöröghet, cuppoghat, stb., álmában. Ezek a hangok szinte mindig teljesen normálisak a Verywell Family szerint – miért adhat ki ilyen hangokat a baba, és mire érdemes különösen odafigyelni?

Az újszülött babák nyugtalanul alszanak, az alvás közben kiadott hangjaik és mozgolódásuk az éretlen idegrendszerük és reflexeik eredménye. Nagyjából 6 hónapos korukig a babák idejük legalább 50%-át töltik aktív alvással, más néven REM-alvással. A REM-alvás alatt a baba pulzusa és légzése is gyorsabb, szemei mozognak a szemhéjak alatt. Ilyenkor a legaktívabb alvás közben az agy, és a legélénkebb az álom, és a csecsemő mozoghat is álmában, és hangokat is adhat ki.

A csecsemők alvási ciklusai még csak nagyjából 50 perc hosszúak, és sok átmenet van az egyes szakaszok között. Ezen átmenetei szakaszok azok, amikor a babák a leginkább hajlamosak mocorogni, hangot adni, felébredni. Számos alvási hangnak van funkciója is, például hogy a babák fel tudják hívni a figyelmet arra, hogy éhesek, ki kellene cserélni a pelenkájukat.

Az éhes baba hangja

A csecsemők néhány óránként esznek, beleértve az éjszakát is, ezért sok esetben az alvás közbeni hangok okai is az éhség. Amikor éhesek, a babák cuppoghatnak a szájukkal, bekaphatják az öklüket, nyüzsögni, izegni-mozogni kezdhetnek, amíg meg nem etetik őket. Hangosan jelét adni annak, hogy éhesek, evolúciós előny, hiszen így fel tudják hívni szüleik figyelmét.Az éhség mellett azért is lehetnek zajosak a babák, mert alvás közben a pihenésen kívül számos fontos növekedési, fejlődési folyamat történik.

Jellemző alvási hangok

A babák alvását nem csak a cuppogás, nyammogás, szopogató hang, gügyögés, nyöszörgés, sírás, csapkodás, rugdosás teszi zajossá. Még éretlen légző- és emésztőrendszerük miatt is váratlan és furcsa hangokat adhatnak ki.

Normál légzési hangok az újszülötteknél

  • Gargalizálás, torokhangok: még nem tökéletes a nyelési mechanizmusuk, ezért rendszeresen visszagargalizálhatnak némi nyálat vagy anyatejet.
  • Eldugult orrhangok: a kisbabáknak rendszeresen el lehet dugulva az orruk, mert főként az orrukon lélegeznek ki, hogy megkönnyítsék az evést. Azonban az ritka, hogy megfázás miatt legyen eldugulva az orruk – de ha vírusfertőzés jeleit mutatják, akkor értesíteni kell az orvost.
  • Tüsszentés, horkolás, fütyülés, zörgés: ezek a hangok is azért hallhatók, mert főként az orrukon lélegeznek a babák, és orrjáratuk még nagyon keskeny.
  • Köhögés: a babák gyakran köhögnek alvás közben, általában nyál, nyák vagy anyatej miatt, és a köhögés általában megoldja a problémát. Ha aggódsz a köhögés miatt, vedd fel a babát, büfiztesd meg, finoman ütögesd meg a hátát.

A babáknál előfordulhatnak olyan légzési minták, melyek eltérnek a szabályostól, és melyeket a normál fejlődési folyamat miatt tapasztalhatunk. Ilyen lehet a periodikus légzés, amikor a babáknál a gyors, mély légzéseket ciklikusan váltják a lassú, kevésbé mély lélegzetek, és rövid szünetek vannak a lélegzetvételek között. A szünetek maximum 10 másodpercesek lehetnek, és a baba színének és kedvének, állapotának normálisnak kell maradnia. Ez a fajta légzés 6 hónapos kor után eltűnik.

Az átmeneti gyors légzés is hasonlóan normálisnak tekinthető: a csecsemőknek gyakran van olyan, amikor gyorsan, sok levegőt szívnak be, egyre mélyebben. Ez a szakasz 1-2 percig tarthat, utána normalizálódnia kell a légzésnek.

Normál emésztési hangok

Az újszülöttek emésztőrendszere is fejlődésben van még, ezért az emésztés is meglehetősen zajos lehet. Néhány jól ismert hang, amelyet alvás közben is adhatnak a babák: böfögés, kavargó pocakhangok, morgás, dörmögés, bugyborékoló hangok a hasban, csuklás, pukizás.A baba alvása néhány hónapon át lehet igazán zajos, majd egyre kevesebb alvási hang marad. Hat hónapos korukra már csak az alvásuk 30%-át töltik aktív alvással, ettől is kevésbé lesz zajos az alvás.

Mikor lehet ok aggodalomra?

A legtöbb alvás közben jelentkező hang teljesen normális, ha azonban a következő jeleket mutatják a babák, azonnal orvosi segítségre lehet szükség.Ha légzési nehézséget tapasztalsz a babánál, azonnal hívj mentőt! A babának sürgős segítségre lehet szüksége, ha:

  • kedvetlen, letargikus
  • a színe kékre vált
  • a légzése erőltetett, akadályozott
  • néhány másodpercnél hosszabb szünetek vannak a lélegzetek között
  • mellkasa összehúzódik
  • bármilyen légzést akadályozó dolgot tapasztalsz nála
  • láz kíséri a légzési vagy emésztési problémáját
  • a szokásosnál hosszabb ideig tart a gyors légzése, vagy percenként 60 vagy több lélegzetet vesz
  • minden lélegzetvétel után ismételt morgó, dörmögő hangot hallat

Forrás: verywellfamily.com