Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Babaholmik, melyeket nyugodtan megvehetsz használtan

Szerző: Sz. K.

2018. szeptember 28.

Forrás: babaszoba.hu

Bárki bármit mond, egy kisbaba bizony sokba kerül. Szerencsére, jó néhány holmit beszerezhetsz használtan is! De azt is elmondjuk, miből érdemesebb inkább újat vásárolni.

Egész iparág épül a kisbabát váró szülőkre, és szinte csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy mennyit is költünk a babakelengyére: babakocsitól kiságyig, az apró ruháktól a lázmérőig rengeteg nélkülözhetetlen (vagy éppen annak tűnő) holmit megvásárolhatunk. De nem mindenkit vet fel a pénz, és arról sem feledkezhetünk el, hogy az első években bizony kieshet az egyik szülő keresete, éppen ezért sok anyuka keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel egy kicsit spórolhat.
Vannak olyan szerencsések, akik sok holmit megörökölnek, és olyanok is, akik ajándékba kapják a babakelengye egy részét. A többieknek nagy segítség lehet használtan vásárolni, így ugyanis az eredeti vételár akár 50-70 százalékát is megtakaríthatjuk. Rengeteg lehetőségünk van használt babaholmikat vásárolni: érdemes böngészni az aukciós oldalakat, belépni facebookos csoportokba vagy ellátogatni a helyi bababörzékre.
Játékot és ruhát is vehetünk használtan a gyereknek

Mit éri meg használtan megvenni?

Életük első hónapjaiban rengeteget nőnek a babák, és könnyen előfordulhat, hogy az imádnivalóan apró babaruhákat csak egy-egy alkalommal adjuk rájuk. Nincs idő arra, hogy "elhordják", elhasználják ezeket, úgyhogy szinte új, hibátlan holmikat találhatunk fillérekért!
A játékokat is gyorsan "kinőhetik" a kicsik, hiszen más érdekel egy mászni tanuló babát, mint egy totyogót. Azt sem lehet előre megjósolni, hogy mely játékokkal játszik majd szívesen a baba, és melyek lesznek azok, melyek csak porfogónak jók. A babákat egyáltalán nem érdekli, hogy játszott-e már egy másik gyerek a játékukkal, és a bébijátékok nem is használódnak el annyira, hogy ne lehetne őket továbbadni.
Azokból a tárgyakból, bútorokból is nyugodt szívvel kereshetünk használtat, melyet csak viszonylag rövid ideig használnak a kisbabák. Ezek közé tartoznak például a pihenőszékek, babahinták, járókák, játszószőnyegek, utazóágyak, sőt még a kiskádak is.
A babakocsi általában az egyik legdrágább tétel a babakelengyében, de ha használtan vesszük, százezer forintot is megspórolhatunk! A babakocsit mindenképpen nézzük meg személyesen vásárlás előtt, és az sem árt, ha még vásárlás előtt utánanézünk, van-e lehetőség hiányzó vagy hibás alkatrészek cseréjére, külön kiegészítők vásárlására, rendelésére.

Amiből inkább vegyél újat

Célszerűbb újat vásárolni (vagy legalábbis csak nagyon megbízható ismerőstől) beszerezni azokat a holmikat, melyeknél különösen fontos a higiénia, a sterilitás. Ezek közé tartozik például a mellszívó, melyet nagyon körültekintően kell megtisztítani ahhoz, hogy ne szaporodjanak el benne a kórokozók, melyek akár súlyos betegségeket is okozhatnak. Természetesen cumiből, cumisüvegből is csak újat vásároljunk! Az autós babaülésekkel is legyünk óvatosak: egyrészt, a régebbi modellek lehet, hogy nem olyan biztonságosak vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak; másrészt, az autós ülések biztonságossága minden sérüléssel csökken, és ezt nem tudjuk szabad szemmel, laikusként megállapítani!
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések