Baba

Bababőrápolási tippek: koszmó, pelenkakiütés, melegkiütés

A kisbabák sajnos hajlamosak a legkülönbözőbb bőrproblémákat produkálni, különösen az első pár hónapban. De ne izgulj, mindre van megoldás!
2017. Március 21.

Bababőrápolási tippek : koszmó, pelenkakiütés, melegkiütés

Hármas szabály

Van három fontos kérdés, amit bármilyen bőrprobléma esetén érdemes feltenni magadnak:

– Elég, ha otthon kezelem?

– Orvos segítségére van szükség?

– Hogyan előzhető meg a gond legközelebb?

Pelenkakiütés: mit kezdjünk vele?

Ha azt veszed észre, hogy a gyermeked popsija piros, akkor nagy valószínűséggel pelenkakiütéssel állsz szemben. Ennek a három lejellemzőbb kiváltó oka:- Túl szűk pelenka

– Túl sokáig le nem cserélt pisis/kakis pelus

– Allergiás reakció egy bizonyos pelenkára, mosószerre vagy popsitörlő kendőreMegelőzheted a pelenkakiütést, ha:

– A pelussal fedett területet minél gyakrabban levegőzteted

Azonnal pelenkát cserélsz, ha a baba bepisil/bekakilAmennyiben újra előjönne, akkor tisztítsd meg a kicsi bőrét nedves törlőkendővel vagy meleg vizes ruhával, majd valamilyen cink-oxidos popsikrémmel kend be jó alaposan.

Tejkiütés a babán: hogyan kezelhető?

A baba arcán és buksiján megjelenő pattanásra emlékeztető apró kiütések nem az idő előtti serdülőkor jelei. Egyszerűen arról van szó, hogy a kicsi bélrendszere még nem tudja rendesen megemészteni az anyatejet. Kutatások az élesztővel is összefüggésbe hozták a jelenséget, ám túlzott olajtermelődésről szó sincs.Különösebb gyógymódja nincsen, az akne-szerű pöttyök néhány hét alatt maguktól visszahúzódnak. Ha azonban a baba 3-4 hónapos korára sem múlnak el a kiütések, mindenképpen keresd fel a gyermekorvost, mert ilyenkor már lehet, hogy tejallergiáról van szó.

Anyajegy a babán

Sok csecsemő testén megfigyelhetők nagyobb pigmentálódó “foltok”, ún. óriás naevusok, melyek nem örökletesek. Lehet, hogy már születéskor ott vannak, de előfordulhat, hogy csak néhány hónap múlva jelennek meg. Ezek miatt alapvetően nem kell aggódnod, de a legbiztosabb, ha megjelenéskor megmutatod a dokinak!

Ha ekcémás a baba

Az ekcéma általában viszkető, piros, kiszáradásra hajlamosító bőrtünetekkel jár. Ha a családban előfordult már valakinél asztma, atópiás dermatitisz vagy más allergiák, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki ekcéma a babánál.Megjelenhet az arcon, könyökön, mellkason, hajlatokban, de tulajdonképpen bárhol a testen. Megelőzésképpen – és ha már kialakult a probléma – akkor is javasolt kizárólag 100 százalékosan természetes babakozmetikumokat használni. Mielőtt azonban elkezdenéd bármilyen módon otthon kezelni, mindenképpen mutasd meg a gyerekorvosnak vagy bőrgyógyásznak, ugyanis fontos fényt deríteni a kiváltó okokra.

Száraz bőre van a babának?

Ha a babád bőre nagyon száraz, esetleg hámlik is, ne ijedj meg, ez a kiírt időpontnál később született gyermekek esetében gyakran előfordul. Natúr, hidegen sajtolt olajjal kenegetheted, vagy a gyógyszertárban kérhetsz kimondottan a babák bőrének ápolására ajánlott kevert krémet. Ha hónapok alatt sem múlik a dolog, menj el vele a gyerekorvoshoz!

Koszmó a baba fején

A koszmó nem éppen a legbájosabb jelenség, de sajnos sok csecsemőnél jelentkezik. A baba fejbőrén, a szemöldökön, a füleknél és a hajlatokban jelentkező, seborrhoreához hasonló, pikkelyesen hámló bőrtünet, ami szerencsére nem fáj, nem viszket és semmilyen gondot nem okoz a babának.Általában magától elmúlik, de egy kicsit te is rásegíthetsz az elhalt bőrdarabkák leválására. Kend be valamilyen natúr, 100%-os tisztaságú olajjal (pl. mandulaolajjal) a baba fejbőrét, majd öt perc várakozási idő után egy puha törölközővel óvatosan dörzsöld át a területet. Érdekes egyébként, hogy bár a koszmó a csecsemőknél a leggyakoribb, később 1-2, de akár 4-5 éves korban is előfordulhat.

Melegkiütés a babánál

A baba születése utáni első pár héten igen gyakori, de később is felüthetik a fejüket az apró piros pöttyök főként meleg, párás időben. Egész egyszerűen azért alakul ki, mert a verejtékmirigyekből nem tud távozni az izzadság, így a bőr rétegei közé kerül. Teljesen ártalmatlan dologról van szó, elhanyagolni azonban nem szabad, ugyanis akár felül is fertőződhet.Előfordulhat, hogy egyszerűen csak túlöltöztetted a babát, ezért az első dolog, amit tehetsz, hogy megszabadítod néhány felesleges ruhadarabtól és hűvösebb helyiségbe vonulsz vele. Le is zuhanyozhatod, vagy engedhetsz egy kellemesen meleg fürdővizet neki.Ha egy-két napon belül nem látsz javulást, akkor viszont érdemes elvinni az orvoshoz.

Mikor menj azonnal orvoshoz a babával?

A legtöbb bőrtünet ártatlan, és különösebb gyógymódot nem igényel, azonban némelyik fertőzésre utalhat. Amennyiben a gyermeked testén kicsi pirosas-lilás pöttyök jelennek meg vagy sárga váladékkal teli kiütések, láza van és/vagy bágyadt, aluszékony, nyűgös, akkor mindenképp menj orvoshoz vele!Kapcsolódó cikkeink baba bőrápolás témában: