Baba

BLW mindenáron? Tényleg ez a legjobb hozzátáplálási módszer?

Szinte minden szülő hallott már a BLW nevű alternatív hozzátáplálási irányzatról. Ám nem mindenki számára egyértelmű, a három betű mit jelent, az pedig főleg nem, hogy miben jobb - ha jobb egyáltalán - a hagyományos pürés módszernél.
Tényleg jobb a BLW?

A gond akkor kezdődhet, ha a szülők olyan önjelölt tanácsadóktól fogadnak el, tanulnak el csecsemő-, kisdedtáplálási szokásokat, tanácsokat, akik ehhez megfelelő kompetenciával nem rendelkeznek. Ráadásul a BLW egy – a szakemberek között is – vitatott módszer.

Mi az a BLW?

Kezdjük az elejéről: A BLW angol betűszó, a “Baby-led weaning” rövidítése, mely magyarul nehezen megfogható, de végül is “baba-vezette hozzátáplálásnak” fordítható. Fontos, hogy a baba igényeinek megfelelően történjen (annyit fogyaszt el, amennyi jól esik neki, a saját tempójában). A módszert Gill Rapley, angol védőnő hívta életre ebben a formában. 10-15 éve népszerűsége egyre csak nő, és ez nem véletlen! Ígéretes módszer, de további, megfelelő minőségű kutatás szükséges ahhoz, hogy szakemberként széles körben kijelenthessük: hivatalosan is ajánljuk.

Kutatások ugyan történtek, de többségükben felfedezhetők gyengeségek: kis esetszám, önbevalláson alapuló leírások (hol a pontosság?), a kutatásokban résztvevő anyák nagyrészt magasabb iskolai végzettségűek (ez az adatok torzulását okozhatja), korlátozott az adatelérés stb.

Ami mára azonban valószínűsíthető, hogy a módszer biztonságos, ha a szülő néhány alapszabályra figyel.

A BLW szabályai

  1. Jöhetnek a családi ételek, de némi átalakításra van szükség: legfőképp a só-, és cukorbevitel csökkentését fontos szem előtt tartani. Lényeges még, hogy a babának könnyebb olyan ételeket a kezecskéibe fognia, melyek könnyen megragadhatók (hiszen a csippentést később tanulja csak meg) – bevethető a hasábokra vágott párolt zöldség, fasírt rudacska, stb.
  2. Különbséget kell tenni öklendezés és fulladás között, de ezen képesség megszerzéséhez a szülő számára nem elég egy cikk elolvasása: ajánlatos a légúti idegentest eltávolításának módszerét még a hozzátáplálás előtt szakembertől megtanulnia (és nem csak ennél a módszernél).
  3. Nem szabad kínálni a gyermek számára túl kemény, vagy könnyen félrenyelhető ételt (pl. kemény cukorkát, popcornt, egész szőlőszemet, nyers répát, stb.).
  4. A gyermekkel együtt étkezzünk, így a gyermek az asztaltársaság egyenrangú része. A baba tanul, szocializálódik, megfigyel és tapasztal, az ő tempójának megfelelően. A szülő nem sietteti, nem tukmálja az ételt és nem támaszt elvárásokat vele szemben.
  5. Ne hagyjuk magára étkezés közben, így ha szükséges, időben közbe tudunk lépni.

A legfontosabb (sejthető) előnyei a BLW-nek:

  • Hatékony a felnőttkori elhízás megelőzésében, de önmagában nem preventív.
  • Pozitív étkezéssel kapcsolatos élményekhez, berögződésekhez juthat a baba.

Ki döntse el, hogy a baba BLW-vel táplálható-e?

A baba. NEM a szülő. Gyakran szülők még a gyermek megszületése előtt eldöntenek bizonyos dolgokat a későbbi hónapokhoz kapcsolódóan, így a BLW-t is. De ez nem minden babának megfelelő módszer, ahogy a pürés táplálás sem. A pürés táplálás is lehet “baba-vezette”, és nincsenek hátrányban a BLW-s babákkal szemben. Semmi sem fekete vagy fehér, és nem helyes a szülőket a BLW-s vs. pürézős csoportra osztani.

A baba temperamentuma és előélete dönt a táplálási módszerről

  1. A baba temperamentuma születés után nem sokkal látható (heves, nyugodt, stb). Ez nagyon is kihatással van az etetési stílusra, ami neki megfelelő lesz.
  2. Előélet: például koraszülött babáknál előfordul, hogy néhány képesség (többek között, hogy önálló felülés) később következik be, így akár tápanyaghiány is kialakulhat a baba hozzátáplálásának halogatása miatt. Néhány betegségnél szintén fontos a hozzátáplálás megkezdése, hiszen a táplálásterápia bizonyítottan hatásos a legtöbb betegség kezelésében:

    – A vasraktárak kb. 6 hónapos korra kiürülnek, melyet pótolni kell, hiszen a vas kiemelten fontos a baba egészséges fejlődéséhez. Ha a hozzátáplálás megkezdése csúszik, az vashiány kialakulásához vezethet.

    Allergia: hitelt érdemlő nemzetközi ajánlások alapján (pl. NIAID, ESPGHAN) a gyakori táplálékallergéneket egészséges gyermeknek 1 éves kor előtt javasolják bevezetni a későbbi allergia és atópiás ekcéma megelőzése miatt. Ha halasztódik a hozzátáplálás megkezdése, allergia szempontjából pl. magas kockázatú gyermekeknél ez az “ablakperiódus” (amelyben védelem alakulna ki) nem valósulhat meg.

Összefoglalva: még további tanulmányok szükségesek a BLW-vel kapcsolatosan, de nagyon ígéretes módszer. A gyermek igényeihez alkalmazkodni kell, ha nem fogadja el a püréket, próbálkozhatunk szakemberrel konzultálva a BLW módszereivel. Egyik módszer sem megfelelő minden egyes babának, ezért ne feledjük: a babának kell döntenie.

További cikkek hozzátáplálás témában: