Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

BLW: a "falatkás" hozzátáplálás alapjai

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 3. | Frissítve: 2022. január 7.

Forrás: babaszoba.hu

Általában úgy képzeljük el a hozzátáplálást, hogy különböző pürésített zöldségekkel, gyümölcsökkel kínáljuk a babát, aki lelkesen tátja a száját a kanál láttán. Mi van azonban akkor, ha a kicsi nem fogadja el így az ételt?

A BLW (baby led weaning), vagyis a "falatkás" hozzátáplálás lényege, hogy a baba jelzéseit követve kínáljuk az ételeket, méghozzá (többé-kevésbé) azokat, melyeket az egész család eszik. A baba saját maga nyúlhat a feldarabolt ételekért, egyedül eheti meg azokat, pontosan azt és annyit, amennyit ő szeretne.
A BLW-nek jó néhány előnye van, természetesen azon kívül, hogy nem kell külön főzőcskézni a babának. "Azok a kisbabák, akiket így táplálnak, általában kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, hiszen nemcsak bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket kínálhatunk így nekik" - mondja Gill Rapley bába, aki több könyvet is írt a falatkás táplálásról. "Emellett a BLW azoknál a kicsiknél is beválhat, akik válogatósabbak." A szakemberek szerint előnye lehet a módszernek, hogy javítja a szem-kéz koordinációt a babáknál, segíti az önállóság kialakulását, ráadásul az egész család táplálkozását megváltoztathatja (hiszen a baba kedvéért mindenki az egészségesebb ételeket részesítheti előnyben).

Mikor és hogyan kezdjük a BLW-t?

Természetesen minden kisbaba más, ezért nem lehet tökéletesen pontosan meghatározni, milyen időpontban kell elkezdeni a falatkás hozzátáplálást. Néhány jel azonban utalhat arra, hogy ő is készen áll arra, hogy megkóstolja a "nagyok" ételeit is.
  • Érdeklődik az ételek iránt. A kisbabák többségénél előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor igyekszik megkaparintani, elvenni és a saját szájába tenni a mások tányérján lévő ételeket - vagyis, megérti, hogy mi is az étel és mit is kell vele csinálni.
  • Képes megfogni a falatokat. A finommotorika fejlődésével, 6 hónapos kor után a kisbaba képes lesz a hüvelyk- és mutatóujjával felcsippenteni a kisebb tárgyakat is.
  • Segítség nélkül ül. A BLW nem biztonságos, ha a kicsi még hajlamos eldőlni, vagyis nem tudja magát megtartani ülő helyzetben.
  • Már nem tolja ki az ételt a nyelvével. A hat hónaposnál fiatalabb babák reflexszerűen kitolják a nyelvükkel a szájukba kerülő idegen tárgyakat. Ha ezt "kinövik", akkor készen állnak a falatkás hozzátáplálásra is.
Szerencsére, a BLW-hez nem kell sem speciális felszerelés, sem pedig különleges élelmiszerek! Mindössze egy kis előre tervezésre van szükség: a zöldségeket pároljuk puhára, a húst és a gyümölcsöket vágjuk falatnyi darabokra. Lehetőség szerint kerüljük a félkész ételeket, a magas sótartalmú fogásokat, a gyorséttermi ételeket vagy a túlságosan is fűszeres ételeket.
BLW: a főtt  tésztát nyugodtan kínálhatjuk a kicsiknek

A legjobb "kezdő" BLW-s ételek a banán, az avokádó, a párolt sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, a szilva, a mangó, a barack, az ujjnyi darabokra vágott csirkehús, a főtt tészta, a kiflikarikák krémsajttal.
Persze, arra is fel kell készülni, hogy a BLW nem feltétlenül a legtisztább etetési módszer... a kisbaba szétkenheti, elejtheti, dobálhatja az ételeket, könnyen kiboríthatja a tányérját is.

Nem fog félrenyelni?

Sok szülő azért idegenkedik a BLW-től, mert attól tart, hogy a falatkákat könnyű félrenyelni, és ez akár életveszélyes helyzetet is teremthet. Ezt azonban elkerülhetjük, ha soha nem hagyjuk egyedül a gyermeket, illetve, ha kerülünk bizonyos ételeket. Ne adjunk 12 hónaposnál fiatalabb babának olyan ételt, mely nagyon kemény, sokat kell rágni; olajos magvakat, szőlőt, mazsolát, pattogatott kukoricát; illetve olyan ételeket, melyket túl kicsire vágtunk.
(Cikk forrása: thebump.com)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések