Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Azok a nők is több házimunkát végeznek, akik többet keresnek a párjuknál

Szerző: Babaszoba.hu

2022. április 4.

Forrás: babaszoba.hu

Azt gondolnánk, hogy, aki többet keres, többet is dolgozik, így kevesebb házi munka hárul rá. Egy most megjelent tanulmány szerint azonban nem így van, ha az illető nő.

Azok a nők, akik többet keresnek a párjuknál, több házimunkát végeznek (fotó: Getty Images)
A Bath Egyetem új tanulmánya szerint a házimunka oroszlánrészét még mindig azok az anyák végzik, akik többet keresnek, mint a férjük. Bár ez az állítás (sajnos) nem meglepő, mégis rávilágít a háztartási feladatok nemek szerinti megoszlására - és megtöri azt a narratívát, hogy azok, akik jobban keresnek mint a partnerüknek, háttérbe szorulnak, amikor a háztartási teendőkről van szó. Ehelyett úgy tűnik, hogy az anyák mindig többet dolgoznak.
A kutatók több mint 6000 heteroszexuális észak-amerikai házas és nem házas, de élettársi kapcsolatban élő pár háztartási kötelezettségeit és jövedelmét vizsgálták.
A tanulmány szerint még akkor is, ha az anyák a kenyérkeresők, a háztartás vezetésének terhei nagyrészt továbbra is az ő vállukat nyomja, ami ellentétben áll azzal a hagyományos elképzeléssel, hogy a kevesebbet kereső partner viseli a háztartási terheket. Hagyományosan ez a partner a nő volt, mivel a férfiak több okból, többek között a nemek közötti béregyenlőtlenség miatt általában jobban keresnek.
"Természetesen megértjük, hogy miért létezik a specializált munkamegosztás, de nincs ok arra, hogy ez a specializáció nemspecifikus legyen. A hagyományos munkamegosztást konvencionálisan azzal magyarázzák, hogy a férfiak többet keresnek és hosszabb ideig dolgoznak, azaz kevesebb időt töltenek otthon. Ennek a magyarázatnak van egyfajta logikai vonzereje" - magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Joanna Syrda egy sajtóközleményben.
Dr. Syrda azt találta, hogy paradox módon minél többet keresett az anya, annál több házimunkát vállalt, különösen házaspárok esetében.
"Azokat a házaspárokat, akik nem ismétlik meg a hagyományos jövedelemmegosztást, úgy érezhetik - mind maguk, mind mások -, hogy eltérnek a normától. Az történhet, hogy amikor a férfiak kevesebbet keresnek, mint a nők, a párok ezt a házimunka révén semlegesítik - más szóval a feleségek többet, a férjek pedig kevesebbet tesznek, mivel más hagyományos nemi normákhoz való igazodással próbálják ellensúlyozni ezt az "abnormális" helyzetet" - mondta Syrda. A kutatás házimunka alatt a főzést, takarítást, ház körüli munkát értette és vizsgálta, a gyermekgondozás, gyermekek körüli teendők nem tartoztak bele.
Az, hogy az anyák viselik a legtöbb felelősséget az otthon és a család irányításával kapcsolatban, nem újdonság. Számos tanulmány és felmérés rávilágít a házasságokban gyakori háztartási egyenlőtlenségre.
(Cikk forrása: fatherly.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések