Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az újszülötteknek is van testtudatuk

Szerző: Babaszoba.hu

2013. december 8. | Frissítve: 2016. március 29.

Forrás: Medipress

A kisbabák olyan testtudattal jönnek a világra, melynek segítségével meg tudják különböztetni saját testüket másokétól.

Az újszülötteknek is van testtudatuk

"A háttérben húzódó folyamatok megértése új fényben tünteti fel az emberi testtudat fejlődését" - nyilatkozta a Maria Laura Filippetti, a londoni Birkbeck College munkatársa. "Eredményeink hozzájárulhatnak a fejlődési rendellenességek mielőbbi felismeréséhez, amennyiben a gyerekeknél vizsgálati rutinná válik a saját test megkülönböztetésének ellenőrzése másokétól" - tette hozzá a kutató.
Korábbi értekezések szerint a különböző érzékszervek útján érkező információk integrációja képezi a testtudat alapján. Amennyiben valaki azt látja, hogy valaki másnak az arcát megérintik, miközben az övét is, az énhatárok észlelése megváltozik. Ez azt jelenti, hogy egy gumiarc simogatásának láttán a saját arc simogatásának érzete kelthető.

A mostani kutatás ugyanezt az elvet alkalmazta újszülötteknél. Húsz egészséges csecsemőnek - akik az elmúlt 12 óra és négy nap közötti időintervallumban születtek - mutattak egy videót, amelyen egy másik baba arcát érintették meg egy puha ecsettel. Aztán a kisfilmet figyelő apróságok arcát is megérintették.

Kiderült, hogy a babák kisebb érdeklődést tanúsítanak, ha a kijelző fejjel lefelé van, mert kevésbé tudták önmagukhoz kötni a látott képet. A Current Biology című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján az újszülöttek "értő lények", akik "képesek különbséget tenni saját maguk és mások között, valamint koherens észlelésre a saját testükkel kapcsolatban".

"Az autizmussal kapcsolatos kutatások hosszú időn át csak a társas interakció rendellenességeire összpontosultak" - figyelmeztetett Filippetti az új kutatási irány fontosságára.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Titkos mérföldkövek a babafejlődésben
 • Mit tud a baba?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

  Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések