Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az újszülöttek több mint felét nem szoptatják meg élete első órájában

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 5.

Forrás: Medipress

"Az anyatej a gyermek első oltása, gyakorlatilag a legtökéletesebb védelem a betegségek ellen" - áll az UNICEF friss közleményében. A szervezet szerint nyugtalanító, hogy az újszülöttek több mint fele nem kap anyatejet élete első órájában.

Az újszülöttek több mint felét nem szoptatják meg élete első órájában

Főként a szub-szaharai afrikai térség aggasztó e szempontból.
Az UNICEF szerint ha a babát a születése utáni 23 órában szoptatják meg csak meg, 40 százalékkal nagyobb a gyermekhalál esélye az első hónapban, ha pedig 24 órát vagy annál többet késik az első szoptatás, a halál kockázata 80 százalékra nő.
A friss kutatások szerint az öt éven aluli gyerekeket érintő halálesetek fele az újszülöttek köréből kerül ki. Az UNICEF éppen ezért rendkívül fontosnak tartja a korai szoptatást, és aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy kb. 77 millió kisgyerek világszerte nem találkozik az anyatejjel a születése utáni órában. Mivel évente kb. 130 millió gyerek születik, ez egy elképesztően magas szám.
"Sajnos az első szoptatás elhalasztása nagy mértékben növeli a csecsemőhalandóságot. Fontos volna, hogy minden anya tisztában legyen az első szoptatás fontosságával, és a szakemberek is felkészülten tudják segíteni őket" - mondja France Begin, az UNICEF táplálkozástudományi szakembere.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések