Baba

Az újszülött széklete előre jelzi az asztma kockázatát

Az újszülött székletmintájában található bakteriális lipid jelenléte előre jelzi a kisgyermekkori allergia-és asztma kialakulásának rizikóját.
2019. Augusztus 06.
Az újszülött széklete előre jelzi az asztma kockázatát

A Kaliforniai Egyetem kutatói már korábban kimutatták, hogy az egy hónapos csecsemőknél a megváltozott bélflóra összefüggésbe hozható az asztma megemelkedett kockázatával. Most azt sikerült kimutatnia a kutatócsoportnak, hogy a megváltozott bélflóra egy speciális lipid – az úgy nevezett 12,13-diHOME – emelkedett koncentrációjával együtt a székletben. Ez a lipid csökkenti a T-sejtek számát és aktivitását is, amelynek az lenne a feladat, hogy az allergiás reakciókat elnyomja.

Azt is kimutatták, hogy minél magasabb a 12,13-diHOME koncentráció, annál nagyobb a valószínűsége a gyermekkori asztma- és allergia kialakulásának.

“Az újszülöttek bélbaktériumai által képzett lipid az immunrendszer kóros működését serkenti, ami allergiás asztmával hozható kapcsolatba; és ez kihasználható azoknak az újszülötteknek a kiszűrésére, akiknél fokozott a gyermekkori asztma kialakulásának a valószínűsége” – mondta Susan Lynch, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A kutatók valószínűsítik, hogy a 12,13-diHOME csak egy a számos bakteriális eredetű vegyületből, amelyeknek szerepe van az allergiás és asztmás folyamatok befolyásolásában. Olyan terápiás eszközök lehetnek a jövőben, amelyek képesek lesznek serkenteni a 12,13-diHOME elbontását.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline