Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az újszülött széklete előre jelzi az asztma kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 6.

Forrás: MedicalOnline

Az újszülött székletmintájában található bakteriális lipid jelenléte előre jelzi a kisgyermekkori allergia-és asztma kialakulásának rizikóját.

Az újszülött széklete előre jelzi az asztma kockázatát
A Kaliforniai Egyetem kutatói már korábban kimutatták, hogy az egy hónapos csecsemőknél a megváltozott bélflóra összefüggésbe hozható az asztma megemelkedett kockázatával. Most azt sikerült kimutatnia a kutatócsoportnak, hogy a megváltozott bélflóra egy speciális lipid - az úgy nevezett 12,13-diHOME - emelkedett koncentrációjával együtt a székletben. Ez a lipid csökkenti a T-sejtek számát és aktivitását is, amelynek az lenne a feladat, hogy az allergiás reakciókat elnyomja.
Azt is kimutatták, hogy minél magasabb a 12,13-diHOME koncentráció, annál nagyobb a valószínűsége a gyermekkori asztma- és allergia kialakulásának.
"Az újszülöttek bélbaktériumai által képzett lipid az immunrendszer kóros működését serkenti, ami allergiás asztmával hozható kapcsolatba; és ez kihasználható azoknak az újszülötteknek a kiszűrésére, akiknél fokozott a gyermekkori asztma kialakulásának a valószínűsége" - mondta Susan Lynch, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.
A kutatók valószínűsítik, hogy a 12,13-diHOME csak egy a számos bakteriális eredetű vegyületből, amelyeknek szerepe van az allergiás és asztmás folyamatok befolyásolásában. Olyan terápiás eszközök lehetnek a jövőben, amelyek képesek lesznek serkenteni a 12,13-diHOME elbontását.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések