Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az újszülött gondozása koronavírus-járvány idején

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 23. | Frissítve: 2021. április 25.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülöttek gondozása egyébként sem egyszerű feladat, de a vírusjárvány idején extra kihívásokkal kell szembenézni. Mit tehetünk azért, hogy a kisbaba biztonságban legyen?

Mit érdemes tudni az újszülött gondozásáról a koronavírus idején? (Fotó: Getty Images)
Még a nyugodtabb időszakokban sem könnyű beletanulni az új szülői szerepbe, de ha éppen az elmúlt hónapokban érkezett meg az új kis családtag, még ijesztőbbnek tűnhet ez a feladat. A koronavírus ugyanis egy új, kihívásokkal teli időszakot hoz el. - A szülést követő időszak általában egy örömmel teli életszakasz a legtöbb szülő számára, azonban a mostani helyzetben egy igencsak új életmóddal szembesülünk, amely a szorongást és a depressziót is fokozhatja - mondta a Parents.com-nak Navya Singh, pszichológus, a WayForward viselkedési és mentálhigiénés megoldások digitális platformjának alapítója és klinikai vezetője.
A jó hír az, hogy ugyan elszigetelődve élünk most, de nem vagyunk egyedül. A szakemberek a következőket javasolják most az újdonsült szülőknek.

Ne mondjunk le az orvosi vizitről

A gyermekorvos javasolhatja azt, hogy továbbra is ütemezzétek be az első évben kötelező szűrővizsgálatokat. - Vannak orvosok, akik teljesen virtuális látogatásra váltottak át, online videochat formájában, még a babákra vonatkozóan is.  Ez nem teszi lehetővé a megszokott vizsgálati módszereket, de a segítségével meg tudjuk nézni, hogy vizuálisan megfelelő izomtónusúnak tűnik-e, annyi súlyt szed-e fel, amennyit kellene, és nem alakult-e ki nála légzési nehézség - mondta Dr. Matt Dougherty, St. Louis-i gyermekgyógyász. Véleménye szerint ez ideálisabb, mint telefonon konzultálni az orvossal, hiszen láthatja a szülők és a baba közti interakciót, kérdéseket tegyen fel, és szükség esetén a szoptatási nehézségeket is meg lehet vele beszélni. Ha azonban valamilyen problémát észlel az orvos, elrendelhet vizsgálatot.
A Magyar Védőnők Egyesülete a hazai helyzettel kapcsolatban a következő tudnivalókat tette közzé a weboldalán. A várandósok és gyermeket nevelő családok ellátást végző védőnők folyamatosan elérhetők, azonban a mostani időszakban csak elektronikusan, a minél kevesebb személyes kontaktus érdekében, eleget téve az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásának. Ajánlásuk szerint a kialakult járványhelyzet alatt minden halasztható találkozást szükséges kerülni, így javasolt a kezelőorvossal telefonon megbeszélni, hogy mikor tudja előzetes időpont egyeztetést követően fogadni az orvos a várandós kismamákat, illetve a gyermekeket, ha vizsgálatra van szükség, vagy a kötelező védőoltásnak eljött az időpontja.
Felhívják a figyelmet arra, hogy általánosságban nem lehet iránymutatást adni, mert minden egészségügyi ellátó elkészítette a saját működési rendjét: éppen ezért mindenkinek azt javasolják, keresse a lakcím szerint illetékes védőnőt telefonon és egyeztesse a gondozási folyamatot. Mindenki a saját orvosánál és védőnőjénél tud tájékozódni, mivel a várandós és a gyermek aktuális állapotát, illetve a helyi eljárásrendet ők ismerik.
Az újszülött látogatása hazajövetel után szükség esetén, egyeztetve a védőnőkkel történik, a védőnő a megfelelő védőeszközökkel keresi fel a családot, ezt követően a megbeszélt gondozási terv szerint telefonos, elektronikus kapcsolattartást folytatnak. Ha pedig  mégis szükséges a személyes találkozás, a tanácsadóban, egyeztetett időpontban tudnak találkozni, egyszerre csak egy szülővel és gyermekével. Ahogy a szervezet írja, minden gondozási folyamat tehát távkonzultációval történik, probléma esetén pedig természetesen megtalálják a védőnők a legoptimálisabb gondozási formát.

Mi a helyzet az oltásokkal?

Még ha az orvosi vizsgálatot meg is lehetne oldani az online térben, a kötelező oltások miatt be kell vinni a gyermeket az orvosi rendelőbe. Ezeknek a halasztása nem javasolt, mivel a megfelelő ütemezés nagyon fontos, hogy a kicsi védettséget kapjon az egyes betegségekkel szemben. A lehető legbiztonságosabb ütemtervet a baba számára a gyermekorvossal kell egyeztetni.
A Magyar Védőnők Egyesülete közzétette az Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társaságának ajánlását a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban. Ez alapján azért nem tanácsos a kötelező védőoltások hosszabb ideig tartó tömeges halasztása, mert az idővel az általuk védett súlyos betegségek járványos megjelenéséhez vezet, amíg azonban a védőoltási rendszer fennmarad, ezek nem fordulhatnak elő. A dokumentum alapján, a kanyaró esetén már néhány hónapos halasztás olyan mértékben megemelné a fertőzésre fogékonyak számát, hogy kanyarójárvány kialakulására lehetne számítani, és hasonlóan fontos, hogy a szamárköhögés elleni védőoltást is már fiatal csecsemőkorban, azaz leghamarabb 2 hónapos korban megkapják a kisbabák. Ez a betegség ugyanis éppen a legfiatalabbakra a legveszélyesebb, ugyanakkor ebben az életkorban képes már az immunrendszer hatékonyan reagálni a védőoltásra.
A védőoltások a tanácsadókban vagy az orvosi rendelőkben, a betegek ellátásától lehetőség szerint térben és időben elválasztva, előzetesen megfelelően fertőtlenített helyiségben történnek. A szülőt - aki lehetőség szerint maszkban érkezik - a gyermekkel előzetes időpontegyeztetés után hívják be a tanácsadóba, ahol kézfertőtlenítés után történik a betegvizsgálat és a védőoltás beadása.
Az ajánlott védőoltásokat az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása érdekében a kötelező oltásokkal egy időben, egyetlen találkozás alkalmával is megkaphatja a gyermek. Emiatt előfordulhat, hogy a gyermek egyszerre több oltást is kap, sőt egy végtagba olykor két oltást is adhatnak - ez a gyakorlat itthon egyes helyeken még szokatlan lehet, azonban más országokban a kötelező oltások során is van olyan alkalom, amikor egyszerre 3-4 oltást kapnak a gyerekek.

Óvintézkedések, ha ki kell menni

Ha például egy egészségügyi sétára megyünk a babával, akkor továbbra ügyelni kell arra, hogy tartsuk a kívánt távolságot másoktól. Ezek a séták egyébként a mentális egészségre nézve is nagyon hasznosak. Dr. Dougherty szerint a babakocsiban lévő gyermeknél alacsony a fertőzés kockázata, hiszen semmilyen felülettel nem érintkezik, de az élelmiszerboltot, gyógyszertárat, stb. nem érdemes a kicsivel látogatni.
A szakember szerint a többi szülővel sem tanácsos most kontaktusba kerülni, ezért érdemes utánanézni, hogy az ismerős szülői közösségből szerveződött-e online csoport, ahol meg lehet beszélni egymással a kérdéseket.

A szükséges babaholmik

Azt nem ajánljuk senkinek, hogy több hónapra előre spájzoljon be babaholmikból - pelenka, popsitörlő, stb. -, ezzel megnehezítve más szülők dolgát, de néhány hétre előre nem rossz gondolat bevásárolni, hogy ezzel is csökkenthessük a boltba járások számát. Ez fokozottan igaz akkor, ha a babára nem tud senki vigyázni a bevásárlás idején. Ha tehetjük, próbáljunk meg online megvenni minden szükséges terméket.

Ha kell, kérjünk segítséget

Segítséget kérni a baba gondozásához most nem egyszerű feladat, a gondos tervezésre ezért is van nagyobb szükség most, mint valaha. Dr. Singh azt javasolja, hogy a párjukkal együtt élők próbálják megosztani a felelősséget, készítsenek listát a teendőkről, és írjanak egy beosztást arról, mikor ki van a babával, és ki tud pihenni - beleértve az éjszakai felébredéseket is.
Fontos a mentális egészségre is összpontosítani, ezért ha a szülés utáni baby blues vagy depresszió jeleit tapasztaljuk, kérjünk segítséget egy szakembertől. Rengeteg pszichológus, terapeuta nyújt most online tanácsadást, így továbbra is megkaphatják a szülők a szükséges támogatást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések