Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az újszülött gondozása koronavírus-járvány idején

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 23. | Frissítve: 2021. április 25.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülöttek gondozása egyébként sem egyszerű feladat, de a vírusjárvány idején extra kihívásokkal kell szembenézni. Mit tehetünk azért, hogy a kisbaba biztonságban legyen?

Mit érdemes tudni az újszülött gondozásáról a koronavírus idején? (Fotó: Getty Images)
Még a nyugodtabb időszakokban sem könnyű beletanulni az új szülői szerepbe, de ha éppen az elmúlt hónapokban érkezett meg az új kis családtag, még ijesztőbbnek tűnhet ez a feladat. A koronavírus ugyanis egy új, kihívásokkal teli időszakot hoz el. - A szülést követő időszak általában egy örömmel teli életszakasz a legtöbb szülő számára, azonban a mostani helyzetben egy igencsak új életmóddal szembesülünk, amely a szorongást és a depressziót is fokozhatja - mondta a Parents.com-nak Navya Singh, pszichológus, a WayForward viselkedési és mentálhigiénés megoldások digitális platformjának alapítója és klinikai vezetője.
A jó hír az, hogy ugyan elszigetelődve élünk most, de nem vagyunk egyedül. A szakemberek a következőket javasolják most az újdonsült szülőknek.

Ne mondjunk le az orvosi vizitről

A gyermekorvos javasolhatja azt, hogy továbbra is ütemezzétek be az első évben kötelező szűrővizsgálatokat. - Vannak orvosok, akik teljesen virtuális látogatásra váltottak át, online videochat formájában, még a babákra vonatkozóan is.  Ez nem teszi lehetővé a megszokott vizsgálati módszereket, de a segítségével meg tudjuk nézni, hogy vizuálisan megfelelő izomtónusúnak tűnik-e, annyi súlyt szed-e fel, amennyit kellene, és nem alakult-e ki nála légzési nehézség - mondta Dr. Matt Dougherty, St. Louis-i gyermekgyógyász. Véleménye szerint ez ideálisabb, mint telefonon konzultálni az orvossal, hiszen láthatja a szülők és a baba közti interakciót, kérdéseket tegyen fel, és szükség esetén a szoptatási nehézségeket is meg lehet vele beszélni. Ha azonban valamilyen problémát észlel az orvos, elrendelhet vizsgálatot.
A Magyar Védőnők Egyesülete a hazai helyzettel kapcsolatban a következő tudnivalókat tette közzé a weboldalán. A várandósok és gyermeket nevelő családok ellátást végző védőnők folyamatosan elérhetők, azonban a mostani időszakban csak elektronikusan, a minél kevesebb személyes kontaktus érdekében, eleget téve az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásának. Ajánlásuk szerint a kialakult járványhelyzet alatt minden halasztható találkozást szükséges kerülni, így javasolt a kezelőorvossal telefonon megbeszélni, hogy mikor tudja előzetes időpont egyeztetést követően fogadni az orvos a várandós kismamákat, illetve a gyermekeket, ha vizsgálatra van szükség, vagy a kötelező védőoltásnak eljött az időpontja.
Felhívják a figyelmet arra, hogy általánosságban nem lehet iránymutatást adni, mert minden egészségügyi ellátó elkészítette a saját működési rendjét: éppen ezért mindenkinek azt javasolják, keresse a lakcím szerint illetékes védőnőt telefonon és egyeztesse a gondozási folyamatot. Mindenki a saját orvosánál és védőnőjénél tud tájékozódni, mivel a várandós és a gyermek aktuális állapotát, illetve a helyi eljárásrendet ők ismerik.
Az újszülött látogatása hazajövetel után szükség esetén, egyeztetve a védőnőkkel történik, a védőnő a megfelelő védőeszközökkel keresi fel a családot, ezt követően a megbeszélt gondozási terv szerint telefonos, elektronikus kapcsolattartást folytatnak. Ha pedig  mégis szükséges a személyes találkozás, a tanácsadóban, egyeztetett időpontban tudnak találkozni, egyszerre csak egy szülővel és gyermekével. Ahogy a szervezet írja, minden gondozási folyamat tehát távkonzultációval történik, probléma esetén pedig természetesen megtalálják a védőnők a legoptimálisabb gondozási formát.

Mi a helyzet az oltásokkal?

Még ha az orvosi vizsgálatot meg is lehetne oldani az online térben, a kötelező oltások miatt be kell vinni a gyermeket az orvosi rendelőbe. Ezeknek a halasztása nem javasolt, mivel a megfelelő ütemezés nagyon fontos, hogy a kicsi védettséget kapjon az egyes betegségekkel szemben. A lehető legbiztonságosabb ütemtervet a baba számára a gyermekorvossal kell egyeztetni.
A Magyar Védőnők Egyesülete közzétette az Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társaságának ajánlását a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban. Ez alapján azért nem tanácsos a kötelező védőoltások hosszabb ideig tartó tömeges halasztása, mert az idővel az általuk védett súlyos betegségek járványos megjelenéséhez vezet, amíg azonban a védőoltási rendszer fennmarad, ezek nem fordulhatnak elő. A dokumentum alapján, a kanyaró esetén már néhány hónapos halasztás olyan mértékben megemelné a fertőzésre fogékonyak számát, hogy kanyarójárvány kialakulására lehetne számítani, és hasonlóan fontos, hogy a szamárköhögés elleni védőoltást is már fiatal csecsemőkorban, azaz leghamarabb 2 hónapos korban megkapják a kisbabák. Ez a betegség ugyanis éppen a legfiatalabbakra a legveszélyesebb, ugyanakkor ebben az életkorban képes már az immunrendszer hatékonyan reagálni a védőoltásra.
A védőoltások a tanácsadókban vagy az orvosi rendelőkben, a betegek ellátásától lehetőség szerint térben és időben elválasztva, előzetesen megfelelően fertőtlenített helyiségben történnek. A szülőt - aki lehetőség szerint maszkban érkezik - a gyermekkel előzetes időpontegyeztetés után hívják be a tanácsadóba, ahol kézfertőtlenítés után történik a betegvizsgálat és a védőoltás beadása.
Az ajánlott védőoltásokat az orvos-beteg találkozások számának minimalizálása érdekében a kötelező oltásokkal egy időben, egyetlen találkozás alkalmával is megkaphatja a gyermek. Emiatt előfordulhat, hogy a gyermek egyszerre több oltást is kap, sőt egy végtagba olykor két oltást is adhatnak - ez a gyakorlat itthon egyes helyeken még szokatlan lehet, azonban más országokban a kötelező oltások során is van olyan alkalom, amikor egyszerre 3-4 oltást kapnak a gyerekek.

Óvintézkedések, ha ki kell menni

Ha például egy egészségügyi sétára megyünk a babával, akkor továbbra ügyelni kell arra, hogy tartsuk a kívánt távolságot másoktól. Ezek a séták egyébként a mentális egészségre nézve is nagyon hasznosak. Dr. Dougherty szerint a babakocsiban lévő gyermeknél alacsony a fertőzés kockázata, hiszen semmilyen felülettel nem érintkezik, de az élelmiszerboltot, gyógyszertárat, stb. nem érdemes a kicsivel látogatni.
A szakember szerint a többi szülővel sem tanácsos most kontaktusba kerülni, ezért érdemes utánanézni, hogy az ismerős szülői közösségből szerveződött-e online csoport, ahol meg lehet beszélni egymással a kérdéseket.

A szükséges babaholmik

Azt nem ajánljuk senkinek, hogy több hónapra előre spájzoljon be babaholmikból - pelenka, popsitörlő, stb. -, ezzel megnehezítve más szülők dolgát, de néhány hétre előre nem rossz gondolat bevásárolni, hogy ezzel is csökkenthessük a boltba járások számát. Ez fokozottan igaz akkor, ha a babára nem tud senki vigyázni a bevásárlás idején. Ha tehetjük, próbáljunk meg online megvenni minden szükséges terméket.

Ha kell, kérjünk segítséget

Segítséget kérni a baba gondozásához most nem egyszerű feladat, a gondos tervezésre ezért is van nagyobb szükség most, mint valaha. Dr. Singh azt javasolja, hogy a párjukkal együtt élők próbálják megosztani a felelősséget, készítsenek listát a teendőkről, és írjanak egy beosztást arról, mikor ki van a babával, és ki tud pihenni - beleértve az éjszakai felébredéseket is.
Fontos a mentális egészségre is összpontosítani, ezért ha a szülés utáni baby blues vagy depresszió jeleit tapasztaljuk, kérjünk segítséget egy szakembertől. Rengeteg pszichológus, terapeuta nyújt most online tanácsadást, így továbbra is megkaphatják a szülők a szükséges támogatást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések