Baba

Az újszülött bőr ápolása

Az újszülöttek bőre puha, bársonyos és sima. Általánosságban elmondható, hogy az egészséges bőr mindaddig egészséges is marad, amíg sértetlen.
2012. Október 31.

A felsértett bőr azonban hajlamossá válik egy sor olyan fertőzésre, amelyeknek egyébként alig van hatásuk a sértetlen bőrre. A bőrápolásnak (tisztításnak és hidratálásnak) ezért az élet első éveiben az a célja, hogy minimalizálja az irritációt a bőr fizikai és kémiai jellemzőinek megtartásával, és fenntartsa az epidermális védőgát sértetlenségét. A hatékony és kíméletes tisztítás alapja a víz, azonban ez önmagában nem távolít el minden szennyeződést a bőrfelszínről. Bizonyos szennyeződések zsíroldékonyak és nem víz-oldékonyak, ezeket az anyagokat olyan termékekkel lehet eltávolítani, amelyek képesek feloldani őket. Egyre szélesebb körben ismert a víz azon tulajdonsága, hogy fél percen át hidratálja a bőrt, de azután már szárító hatással bír. A kemény víz (az oldott kalcium ionok koncentrációja meghaladja a 140 ppm értéket) és a csecsmőkori ekcéma megjelenési gyakorisága között összefüggés van, ezt a szakemberek tapasztalatain felül orvosi lapokban megjelent publikációk is megerősítik.

A kemény vízben jelenlevő, emelkedett mennyiségű magnézium, kalcium nemcsak a mosógép fűtőszálán okoz lerakódásokat, hanem a hagyományos szappanokkal karbonát-vegyületeket képez (ld. piszkos-szürkés hab), melyek elfedik, eltömítik a bőr pórusait, illetve a szappan a maga lúgos kémhatásával emeli a bőr kémhatását, hozzájárulva annak kiszáradásához. A korszerű fürdetőkben alkalmazott összetevők nem szappanok, hanem szappan-szerű vegyületek, amik jelentősen nagyobb labdacsokba zárják a zsíros szennyeződéseket, melyek méretüknél fogva nem képesek a bőr pórusaiba hatolni és fürdetés közben is megőrzik a bőr élettani, enyhén savas kémhatását.

A bőr az emberi test egyik legfontosabb, és egyben legnagyobb védőszerve. A csecsemő bőre sokkal gyorsabban vesz fel de gyorsabban is veszít nedvességet, mint a felnőtteké, a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért az irritáló anyagok is könnyebben átjuthatnak a bőrön. Az érzékenyebb, nem kellőképp hidratált bőrterületek kiszáradhatnak, a bőr kirepedezhet és a védőgát sérülhet.Olajokkal és krémekkel 8-12 órán át lehet hatásosan gátolni, lassítani a pórusok eltömítése nélkül a párolgásos vízvesztést, a pelenkával fedett területeket a meleg, a szennyeződések és a dörzsölődés miatt pedig különösen gondosan kell ápolni. Egy megfelelő pelenkakiütés elleni védőkrém még a hidratálókrémeknél is több bőrpuhítót és védőanyagot tartalmaz. A Johnson’s baby pelenkakiütés elleni védőkrém cink-oxid összetevőjének köszönhetően segít megvédeni a bőrt az irritációtól és nyugtatja azt.

A kozmetikai nagyvállalatok termékeiket egészséges bőrű gyermekek igényeinek megfelelően fejlesztik. Közéjük sorolhatjuk az egészséges, de érzékenyebb bőrű gyermekeket is. Amennyiben betartjuk a gyermekbőrgyógyászok fürdetésre vonatkozó, konszenzusos szabályait (a legfontosabb, ne nyúljon hosszúra a fürdetés, így elkerülhető a fejlődő bőr felázása) és az egyéni és környezeti jellemzőknek (érzékenyebb, kiszáradásra hajlamosabb bőr, száraz levegő, magas légszennyezettség, stb.) megfelelően hidratáljuk a gyermekek bőrét, úgy megőrizhető a még érőben lévő bőr egészsége, hatékonyan tudjuk védeni a károsító környezeti hatásoktól.

A baba dermokozmetikumok gyártásában egyik fő célkitűzés a biztonságosság. A Johnson és Johnson, mint felelős kozmetikai gyártó cég a célzott összetevők és gyártási technológiák alkalmazása mellett független szakemberek és szakmai szervezetek vizsgálataival és ajánlásuk elnyerésével biztosítja időről időre, hogy a lehető legbiztonságosabb és legtolerálhatóbb babaápolási készítmények álljanak a babák rendelkezésére.

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT)terméktesztek eredményei alapján nevét és ajánlását adta a JOHNSON’S Baby babakozmetikum család érzékeny bőrű újszülöttek ápolására is ajánlott termékcsoportjára,

További részletekért látogasson el a www.picuri.hu weboldalra.