Baba

Az újdonsült anyák 4 parancsolata

Az alábbi 4 parancsolatot minden újdonsült anyukának követnie kell. Készülj fel, valószínűleg nem erre a listára számítottál...
2018. Március 10.

A kisbabád az első, de magadra is figyelj oda!

Mit ajánl a thebump.com az édesanyáknak? Nem azt, hogy hogyan és hol kellene aludni a kisbabádnak, nem azt, hogy mi a legjobb gyógyír haspuffadásra, és nem is azt, hogy melyek azok a legtrendibb babacuccok, amiket be kell szerezned. Lássuk akkor, mi az a 4 parancsolat, amit neked is érdemes betartanod.

1. Ne ülj le.

Tényleg ne! Amikor végre nem a karodban alszik el a kisbabád, hanem valahol máshol, ne ülj le. Biztos arra gondolsz: leülök és vegetálok a tévé előtt pár percig. Persze ez tényleg jól hangzik, de aztán egy fél óra múlva a kisbabád felébred, te pedig rájössz, hogy nem pisiltél, nem zuhanyoztál le és még csak egy falatot sem ettél: semmit nem csináltál meg abból, amire egész nap vágytál.

Amint a kisbabád elalszik vagy le tudod tenni, gyorsan csináld meg azokat a dolgokat, amiket szeretnél. Utána pedig ülj le olvasni vagy pihenj egy kicsit. De magadra mindig figyelj oda, mert ha nem mész el a mosdóba, ha nem tisztálkodsz és ritkán eszel, egyre frusztráltabb, nyugtalanabb leszel, és a babádat is nehezebben tudod majd ellátni.

2. Hidratálj és falatozgass.

Eleinte teljesen normális, ha kicsit elhanyagolod magad. Hiszen nem magadra összpontosítasz, hanem arra próbálsz rájönni, hogyan gondoskodj a kicsiről. De ha elhagyod magad, az senkinek sem lesz jó, a gyermekednek sem. Igyál sok vizet és mindig legyen a közeledben valami egészséges harapnivaló is.

3. Mindig, mindig, MINDIG állj készen.

Adódhatnak olyan napok, amikor hirtelen kell elszaladnod a gyermekorvoshoz, a gyógyszertárba vagy a boltba pelenkát venni, esetleg valami betegség ledönt a lábadról. Legyen egy vészforgatókönyv arra az esetre, ha baj van. (Például a fejedben annak az embernek a neve, akit hívhatsz vész esetén. Persze ezt beszéld meg előre vele is.) Mindig legyen elöl egy tiszta ruha, amit fel tudtok venni, és összekészítve a táska a hirtelen induláshoz. És az sem árt, ha lapul tartalék anyatej a hűtőben, – vagy, ha már nagyobb a baba – jó minőségű, üveges bébiétel a spájzban.

4. Szakíts időt magadra.

Ahogy már írtuk, újdonsült anyukaként az utolsó dolog, amivel foglalkozol, az te magad vagy. De ha boldog és kiegyensúlyozott szeretnél maradni, akkor időt kell szakítanod magadra. Naponta, vagy néhány naponta tervezz be egy-egy szabad órát, akkor kérd meg a párod vagy valamelyik családtagodat, vegye át a kisbabádat, hogy zavartalanul csak magaddal tudj foglalkozni.

Vegyél egy frissítő zuhanyt, olvass el néhány fejezetet a könyvedben, mindegy, milyen egyszerű dolgot csinálsz a szabadidődben. Csak csináld. Szükséged van rá, hidd el. És ettől nem vagy önző. Ha feltöltődsz, a babád egy nyugodtabb anyát kap vissza. S ez neki is jó.

Ezeket is olvasd el: