Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az oxitocin segíti a baba és az apa kötődését

2017. február 24.

Forrás: Medipress

A gyakran szeretethormonként is emlegetett oxitocin az, amely segít, hogy az apák képesek legyen kötődni újszülött gyermekükhöz - derül ki egy friss kutatásból.

Az oxiton segíti a baba és az apa közti kötődést


"A közhiedelemmel ellentétben nem csak az anyák, hanem az apák is keresztülmennek egy sor hormonális változáson, amely evolúciósan azt a célt szolgálja, hogy nagyobb empátiával forduljanak gyermekük szükséglete felé, és több motivációjuk legyen, hogy gondoskodjanak a kicsiről" - mondja a kutatást vezető James Rilling, az atlantai Emory University munkatársa.
Az oxitocin egy természetesen előforduló hormon, amely minden ember szervezetében megtalálható. Az MRI-vizsgálatok bizonyították, hogy azok az apák, akik egy orrspray-n keresztül kaptak egy nagyobb dózist a hormonból, több empátiát és szeretetet éreztek, amikor kisgyerekükről mutattak nekik képeket - írja a Hormones and Behavior című szaklap.
Rilling szerint az is elképzelhető, hogy az oxitocin-kezelés a későbbiekben azt a célt is szolgálhatja majd, hogy a kötődésre kevésbé képes szülő hormonterápia segítségével kerüljön közelebb gyermekéhez.
Számos kutatás bizonyítja, hogy az apa aktív részvétele a gyermekgondozásban a kezdetektől magabiztosabbá, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá teszik a gyereket, ezért a cél az, hogy minél több apa vegyen részt aktívan utódja életében.

Hozzászólások

Mindig teli hűtő? A Tesco Online Bevásárlással lehetséges! (X)

Ismerje meg a Tesco Online Bevásárlás szolgáltatást!

Nutricia Mikulás és karácsonyi manók lepték el a Démétér Házat (X)

A Nutricia dolgozói beteg gyermekek karácsonyát tették boldogabbá.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések