Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az őszi pollenallergia

Szerző: Babaszoba.hu

2010. szeptember 6.

Forrás: babaszoba.hu

A nyárvégi, őszi allergiás tünetek kiváltói leggyakrabban a csalánfélék, a füvek, libatopfélék, a parlagfű az útifű és az üröm virágaiból kiszabaduló pollenek. A szénanátha homeopátiás gyógyítása összetett feladat.

A kezelés több homeopátiás gyógyszer alkalmazásával történhet.
Az akut allergiás tünetek kiválóan reagálnak a szervezet öngyógyító funkcióit segítő homeopátiás szerekre. Segítségükkel mérsékelhető a maró könnyezés, égető orrfolyás, orrdugulás, a torokban, a belső hallójáratban érzett viszkető érzés, a szaglás és az ízérzékelés csökkenése, a tüsszögés és köhögés.

Létezik olyan komplex homeopátiás készítmény, amely több, azonos hatóterületű monokészítmény kombinációjaként hatékonyan csökkenti az szénanátha tüneteit. A benne található Allium cepa a híg orrfolyással és könnyezéssel járó orrfolyásra hat. Az Atropa belladonna az orrnyálkahártya- és gégehurutra. Sabadilla officinalis a náthára, a rohamokban jelentkező tüsszögésre, bőséges orrfolyásra. A Kalium bichromicum a zöldessárga váladékozással járó náthát és az arcüreggyulladást enyhíti. Gelsemium sempervirens a nyálkahártya-duzzanatokra, fejfájásra hat, a Pulsatilla pedig az íz, szagérzés elvesztésével járó náthára.

Monokomponensű homeopátiás szerek

 • Agaricus közepes hígítása javasolható, ha az orr, a külső és belső hallójárat, és a lágyszájpad erős viszketésére panaszkodik a beteg, tüsszög végeláthatatlanul, de az orrából nem tud váladékot kifújni.
 • Allium cepa közepes hígítását adhatjuk akkor, ha az orrváladék maró, vizes jellegű, heves tüsszögés rázza össze a beteget, erős könnyezés és fényérzékenység mutatkozik, és minden tünet rosszabbodik melegben, zárt térben.
 • Ambrosia artemisiefolia közepes hígítása a parlagfű allergiára jellemző tűrhetetlen, állandó vakarásra, dörzsölésre késztető szemviszketés szere. Sok tüsszögés, híg orrfolyás, orrvérzés, ugató, vagy asztmatikus köhögés kíséri.
 • Apis mellifica magas hígítása a szemhéjakon és az orrnyálkahártyán megjelenő nagyfokú ödémát mérsékli látványosan. Az erős orrdugulás, égő-szúró fájdalommal jár, amely melegre rosszabbodik, és hidegre enyhül.
 • Arum triphyllum közepes hígítása javíthat az állapoton, ha az allergiás tünetek nagyon emlékeztetnek az Apisra, de a váladékok maróbbak, égetőbbek, kiterjedtebb a viszketés-érzet, és feltűnő a rekedtség, az orr belsejében érzett heves szúrkászó érzés, orrvérzés, orrdugulás kíséretében.
 • Arundo donax közepes hígítását javasoljuk, ha a szem, az orrlyuk, a szemek között az orrgyök, a lágyszájpad és külső hallójárat viszket, ez a viszketés égő érzettel társul, és ekcémás bőrelváltozás jelenik meg a szemhéjakon.
 • Carbo vegetabilisra a rekedtség, orrviszketés, heves, megkönnyebbülést nem hozó tüsszögés a jellemző, feltűnő a köhögés asztmatikus jellege, és a nagymértékű általános gyengeségérzet. Közepes hígításban adjuk.
 • Euphrasia közepes hígítása a domináns szemtünetek esetén hatásos. Maró könny, fényérzékeny szemek. Rosszabbodás melegben vagy napfényre lesz. Javul, este, hűvösben, hunyorogva, fekvő helyzetben.
 • Nux vomica közepes hígítása a reggelente, ébredés után jelentkező heves, görcsös tüsszögőrohamra, a bőséges, vizes, maró orrfolyásra hat. Szabad levegőn orrdugulás jelentkezik. Rosszabbodást látunk reggel, hidegben, huzatban, kitakarózva, illatokra, és javulást melegben, melegre és mozgásra. Kísérheti kifejezett ingerlékenység, ami miatt magas hígításban adjuk.
 • Pulsatilla pratensis közepes vagy magas hígítása a nem maró, sárgászöld, sűrű, ragacsos orrváladék esetén adható, ha a szaglás és az íz-érzés romlik. A tünetek erősödnek melegben és fekve, javulnak szabadban és hűvösben.
 • Sabadilla közepes hígítása hat az erős tüsszögő rohamokra, az orr és a füldugulás-érzetre, a köhögésre. Kifejezetten akkor, ha szagoktól, illatoktól szélsőségesen fölerősödnek a tünetek.
 • Sticta pulmonaria közepes hígítása enyhíti az orrgyöknél, a homloküregben érzett feszítő érzést, amikor az állandó orrfújás ellenére sem ürül váladék az orrüregből. Rosszabbodik este, éjjel, fekve, és javul, ha az orrváladékozás megindul.
A deszenzibilizáló kezelést a tünetmentes időszakban, a hagyományos orvoslásban ismert alapokon, homeopátiás szerekkel is végezhetjük. Ezzel a szervezet túlérzékenységét csökkenthetjük az ismert allergénekkel szemben akkor, amikor még nincs ténylegesen allergia-szezon. Sok, ismert allergiát előidéző növényből készül homeopátiás szer. Ha ezeket a készítményeket alkalmazzák, az allergiás reakció enyhül, és sikeresebb az akut kezelés is.

Ambrosia artemisiefolia

Parlagfűre érzékenyek az Ambrosia artemisiefolia és a potenciált Histamin közepes hígítását szedhetik deszenzibilizálás céljából. A potenciált hisztamin igazoltan csökkenti az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló hisztamin mennyiségét. A Galphimia glauca hatását a hisztamin felszabadulás mérséklésére szintén placebo-kontrollált vizsgálatok igazolják. Megelőzésképpen javasolható a tünetek fellépte előtt pár héttel. Tüneti szerként is adható akut allergiában, ha a szénanáthát bőrtünetek is kísérik.

A szénanátha gyógyítása alapos odafigyelésen alapuló szoros orvos-beteg kapcsolatot feltételez mind a beteg, mind a betegség egyedi jellegének figyelembevételével. A homeopátia különlegessége, hogy a beteget nem diagnózisként, hanem az egyénre jellemző tünetek, hajlamok, jellegzetességek komplexitásaként kezeli.

Ismert parlagfű-allergia esetén hasznos, és sokat tehet vele a homeopátiás kezelés sikere érdekében, ha a beteg az allergiaszezonban kerüli a dinnye, az uborka, a paradicsom, a cukkini fogyasztását. Üröm-allergia esetén pedig a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, és a dinnyeféléket, a pollenek és az élelmiszerek között fennálló keresztreakciók miatt.

Krónikus betegség lévén a pollenallergia terápiája az alkati szer szedésével válik teljessé. Ennek meghatározásához mindenképpen kérjék homeopátiában jártas orvos segítségét.

Dr. Lengyel Boglárka
homeopata csecsemő- és gyermekgyógyász
a gyermekgyógyászat és a www.homeopatialap.hu szakértője
Elérhetőség: homeopatia.info.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések