Baba

Az oltóanyag késése 45-50 ezer kicsit érint

A torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, járványos gyermekbénulás és Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ötkomponensű védőoltás szállítási problémája sok csecsemőt és 1-2 éves kisgyereket érint. Közel 100 ezer oltóanyag érkezése késik.
2015. Április 01.

A Hungaropharma Zrt. szerint csak rövid ideig tartó késedelem, átmeneti probléma alakul ki az ötkomponensű DiPerTe oltóanyag szállításában. A gyógyszer-nagykereskedő cég az MTI megkeresésére közölte: az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot a Sanofi Pasteur biztosítja. Az első készítmények április első hetében érkeznek meg a cég logisztikai központjába, így a májusi oltási rend nagy biztonsággal betartható lesz – írták.

Hétfőn közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy a gyártó, a Sanofi Pasteur nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni (közismert nevén DiPerTe) ötkomponensű védőoltást.

Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben. Az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek, és csaknem százezer oltóanyag késik.

A Hungaropharma Zrt. tájékoztatása szerint a most hiányként megjelenő védőoltás esetében a tendert társaságuk a Sanofi Pasteur céggel, a védőoltás gyártójával közösen nyerte el. Ők a tenderben meghatározott kiszállítási ütemnek megfelelően rendelték meg a gyártótól a terméket, és az első szállítási késedelem alkalmával azonnal felvették a kapcsolatot mind a gyártóval, mind az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH). Azt írták, az ellátásban a Hungaropharma Zrt. feladata nem más, minthogy szigorú minőségbiztosítási feltételeket betartva biztosítsa a kötelező védőoltás eljuttatását a gyártótól az oltóközpontokig. Jelezték, a cég széleskörű piackutatást végzett más gyártók hasonló készítményeinek beszerzésére, a piacon nincs készleten alternatív védőoltás, kizárólag az április első hetében beérkező helyettesítő oltóanyag.

Forrás: MTI