Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az oltások 20 millió életet mentettek meg 2001 óta

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 11.

Forrás: Medipress

Az elmúlt bő másfél évtizedben komoly intézkedések születtek annak érdekében, hogy az oltások a világ legszegényebb országaiba is eljuthassanak.

Az oltások 20 millió életet mentettek meg 2001 óta

2001 óta ennek következtében 20 millió ember életét sikerült megmenteni, továbbá 350 milliárd dollár egészségügyi kiadás megtakarítására került sor - tudjuk meg a University of North Carolina friss kutatásából.
"Egyértelmű, hogy az oltás az egyik leginkább költséghatékony egészségügyi beavatkozás, amelynek hatása hosszútávra szól, éppen ezért rendkívül fontos társadalmi befektetés"- fogalmaz Sachiko Ozawa professzor.
A Gavi egy olyan globális szövetség, amely 2000-ben jött létre abból a célból, hogy az életmentő védőoltásokat a világ legszegényebbjeihez is eljuttassa. A Gavi segítségével eddig 580 millió gyerek beoltására került sor 73 országban.
Az emberi életek mellett az oltások elérhetőségének gazdasági jelentősége is tagadhatatlan. A tervek szerint 2020-ra 820 milliárd dollár fölé emelkedik az egészségügyi megtakarítások aránya a problémás 73 országban, hiszen így jóval kevesebb teher hárul a kórházakra, rendelőkre is.
Babaszoba: Bár a fejlett országokban az átlagéletkor akár a 80 évet is elérheti és ennek bizonyíthatóan sok más mellett az egyik oka a széles körben alkalmazott védőoltások, mégis vannak, akik kétségbe vonják a szükségességét és hatékonyságát is. Pedig Magyarországon például a kanyaróoltás bevezetése óta egyáltalán nem fordult elő járvány, sőt a megbetegedések száma is jelentősen csökkent. Sajnos nem ez történt Romániában: több halálos áldozata is volt az év eleji kanyarójárványnak. Romániában 2014-ben kezdődött meg az oltások tömeges megtagadása. A kanyarójárvány miatt új oltási rendet terveznek bevezetni, amely pénzbírsággal büntetné azokat a szülőket, akik megtagadják a védőoltások beadatását. Németország hasonló okok miatt szintén szigorítani akarja a védőoltásokra vonatkozó törvényt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések