Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az igazság az oltások higanytartalmával kapcsolatban

Szerző: Kéky Kira (szerk)

2010. november 25.

Forrás: babaszoba.hu

Aki régen tanult kémiát, esetleg nem is szerette különösen, könnyen elhiszi azokat az interneten terjedő rémhíreket, amelyek az oltások higanytartalmának veszélyeiről szólnak. Lássuk, mi az igazság, mérgeznek-e minket, amikor épp védeni akarnak?

Mi a thiomersal?

A thiomersal egy szerves vegyület, amely etil-higanyt tartalmaz. 1930 óta használják igen kis mennyiségben bizonyos oltóanyagok bakteriális és gombás fertőződésének megelőzésére.
1999-ben merült fel először az Egyesült Államokban, hogy a csecsemő és gyermekkori immunizációk során használt oltóanyagokban található összes higany mennyisége nem haladja-e meg a maximális higanybevitelre vonatkozó ajánlásokat. Azóta nagyon sok információt gyűjtöttek a thiomersalról - nézzük sorra ezeket!

Mi a higany?

A higany egy természetben is előforduló fém. A higany három formában fordul elő.
Ezek:
  • a fémhigany
  • a szervetlen higany (amely megtalálható a természetben és az állati szövetekben),
  • és a szerves higany (amelynek két leggyakoribb formája a metil-higany és az etil-higany).

A higany különböző vegyületei megtalálhatóak a levegőben, a földben, a vizek üledékében és a halakban (legfőképpen a hosszú életűekben, például a cápákban, de a tonhalakban is), és használják még az iparban, a fogak tömőanyagaiban, hőmérőkben és oltóanyagokban is - ezért írunk róla mi is.

Jó tudni!

A thiomersallal tartósított oltóanyagokban a higanytartalom nagyon alacsony és nincs semmilyen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egészségkárosodást okozna. Ennek ellenére a thiomersalt a legtöbb oltóanyagból kivonták. A gyerekeken és felnőtteken végzett vizsgálatok az oltóanyagokban használt thiomersalnak sem korai, sem késői káros hatását nem mutatták ki.

A két szerves formája a higanynak a metil-higany és az etil-higany (etil-higany csoport kötődik a thiomersal kénatomjához is) sok szempontból hasonlóak, de vannak köztük fontos különbségek is. A metil-higany emberi szervezetre sokkal veszélyesebb; raktározódik a szervezetben, mivel a szervezetből való kiürülésének az ideje - amit a felezési idő jelez - körülbelül 50 nap.

Az etil-higany (az oltásokban lévő thiomersal is ilyen) nem raktározódik a szervezetben ilyen mértékben, mivel a felezési ideje körülbelül 7 nap. Az etil-higany gyorsan átalakul a szervezetben szervetlen higannyá, amely a bélcsatornán keresztül kiürül. Az igaz, hogy a higanyvegyületek károsíthatják a központi idegrendszert, a bőrt, a vesét, de a toxikus hatások elsősorban a metil-higanyhoz köthetők - ilyen pedig nincs az oltásokban!

Mennyire káros a védőoltásokban található higany?

Jelenleg az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokhoz alkalmazott oltóanyagok nagy része nem tartalmaz thiomersalt. Az MMR, IPV, HIB, BCG, Tetracoq védőoltások nem tartalmazzák ezt a tartósítószert. Jelenleg néhány influenza elleni oltóanyagban található alacsony mennyiségben. Az oltóanyagokban található higany mennyisége azonban jóval alacsonyabb, mint a higanybevitelre vonatkozó ajánlások.

Médiatár főoldal
videó

A tiomerzál hisztériáról
- nem az oltás okozza az autizmust!

A tiomerzál hisztériáról - nem az oltás okozza az autizmust!
Több vizsgálat is történt, amely meghatározta a csecsemők és kisgyermekek vérében a higanykoncentrációt thiomersal tartalmú oltóanyag beadását követően, de az eredmények szerint a vér higanyszintje nem haladta meg a határértéket.

Több országban is használnak thiomersal tartalmú oltóanyagokat. Az Egészségügyi Világszervezetnek az Oltóanyag Biztonság Nemzetközi Tanácsadó Testülete (Global Advisory Committee on Vaccine Safety) megállapította, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a thiomersal tartalmú oltóanyagok mérgező hatást fejtenének ki csecsemőkben, gyermekben vagy felnőttekben. Ezért nincs szükség arra, hogy a thiomersal tartalmú oltóanyagokkal kapcsolatos jelenlegi védőoltási gyakorlaton változtassanak.

Milyen vizsgálatokat végeztek a thiomersal tartalmú oltóanyagok esetleges egészségkárosító hatásaira vonatkozóan?

Több tanulmány is foglalkozott a kérdéssel Dániában, Svédországban, Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, amelyekben nem találtak összefüggést a fejlődési vagy neurológiai rendellenességek és az oltások között.

2004-ben az Egyesült Államok egy független tanácsadó testülete (Institutes of Medicine) leszögezte, hogy nincs összefüggés az autizmus és a thiomersal tartalmú oltóanyagok használata között. Szintén 2004-ben egy átfogó tanulmányt közöltek a thiomersal tartalmú oltóanyagok és az autizmus, valamint idegrendszeri károsodások esetleges összefüggéseiről, amelyet a nemzetközi Gyerekgyógyászat (Pediatrics) magazinban közöltek. A tanulmányok az autizmus, a szellemi visszamaradottság, beszédzavarok és figyelemzavarok előfordulását vizsgálták.

Összességében a bizonyítékok azt mutatják, hogy az autizmus és a szellemi károsodások nem függnek össze a thiomersal tartalmú oltóanyagokkal. A szerzők azt is megjegyzik, hogy azok az epidemiológiai vizsgálatok, amelyek összefüggést feltételeztek, jelentős hiányosságokat mutattak a vizsgálat megtervezését, valamint a levont következtetések érvényességét tekintve.

A thiomersal kivonása az oltóanyagokból

A thiomersal az oltóanyagok bakteriális és gombás fertőződésének megakadályozására szolgál. Ha a gyártó úgy ítéli meg, hogy az ilyen fertőződést maga a gyártási eljárás is kizárja, akkor elhagyja az összetételből. Ugyanakkor a higany és vegyületei széles körben megtalálhatók a környezetben. A környezeti forrásokban, főleg élelmiszerekben (például halakban) található higany szintjének csökkentése nagyon nehéz. A szervezetbe leginkább élelmiszerrel jut higany. Éppen ezért világszerte arra törekszenek, hogy az élő szervezetek higanyterhelése csökkenjen, és ahol csak lehet, helyettesítsék azt egyéb, a környezetben könnyebben lebomló anyagokkal.

Más oltóanyag gyártó viszont - felügyelő hatósága egyetértésével - dönthet úgy, hogy elsősorban az influenza-vakcinákra, főleg pandémiás esetben jellemző tömeges gyártás biztonságát növeli, ha a megfelelő technológia mellett még a thiomersalt is alkalmazza.

Felhasznált irodalom: ÁNTSZ

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések