Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az idősebb anyák gyermekei jobb kognitív képességűekRégen nem így volt. Mi változott?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 28. | Frissítve: 2017. március 1.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy az idősebb anyáktól született gyermekek jobb gondolkodási képességekkel rendelkeznek, mint azok, akiknek fiatalabb az édesanyja, holott 40-50 évvel ezelőtt még ennek éppen a fordítottja volt igaz.

Az idősebb anyák gyermekei jobb kognitív képességűek

Szakértők szerint a változás oka az, hogy a gyermeknevelés maga is változásokon esett át.
Manapság egyre később szülik meg első gyermeküket a nők, és az elsőszülötteik általában jobban teljesítenek a kognitív felméréseken, ahol a gondolkodási képességeiket mérik, mindez pedig valószínűleg azzal magyarázható, hogy ezek a gyerekek több figyelmet kapnak a szüleiktől, mint a később születő testvéreik.
Amint arról a kutatást vezető Alice Goisis, a London Közgazdasági és Politikatudományi Egyetem munkatársa beszámolt, a kognitív képességek önmagukban is nagyon fontosak, ám azt is pontosan képesek előre jelezni, hogy valaki a későbbi élete során hogyan fog teljesíteni akár a tanulmányai, akár a munka terén, sőt még az egészségi állapot is "megjósolhatjuk" általa.
Régebben mire egy anya idősebb korba lépett, már a harmadik, negyedik gyermekét nevelte, így ekkorra már az energiái és erőforrásai is kezdtek kiapadni, ma azonban egy idősebb anya, aki még az első gyermekét neveli, lépéselőnyben van a fiatalabb anyukákkal szemben, mivel gyakran jobban képzettek, a karrierjük is megalapozottabb, és például ritkábban dohányoznak várandósan, ami születendő gyermekük egészségi állapotára is kedvezően hat.
A vizsgálat során a kutatók három korábbi tanulmány adatait nézték át, melyekben 1958-ban, 1970-ben és 2001-ben született brit gyerekek szerepeltek, akikkel 10 és 11 éves korukban kognitív képességeiket mérő teszteket is készíttettek. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik 1958-ban és 1970-ben 25 és 29 év közötti anyáktól születtek, több pontot értek el, mint azok, akik 35 és 39 év közötti anyától, ám a 2001-ben születetteknél már fordított volt a helyzet.
A vizsgálat további részleteiről az International Journal of Epidemiology című lapban olvashatnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések