Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az idegrendszeri éretlenség jelei

Szerző: Kiss Virág

2018. május 14. | Frissítve: 2021. szeptember 30.

Forrás: babaszoba.hu

Az idegrendszeri éretlenség az agy valamely területének fejlődési elmaradását jelenti. Milyen jelekre érdemes odafigyelnie a szülőnek?

Az idegrendszeri éretlenség jelei
Amikor az orvostól azt hallják a szülők, hogy a gyermeküknél idegrendszeri éretlenség gyanítható, akkor az általában nagyon megijeszti őket. De mit is jelent ez a kifejezés?
Az idegrendszeri éretlenség azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési területen valamilyen hiányosság van a gyermeknél. Ez jelentkezhet a mozgásban, szociális és az értelmi fejlődésben egyaránt- tudtam meg Shakkour Eleonórától, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktorától.

Mikor figyelhet fel az első jelekre a szülő?

Ha a magzati korban vagy a szülés során valamilyen károsodás érte a gyermeket, akkor nem fejlődött rendesen az idegrendszere, vagy az ép rendszert érte károsodás. Már a születést követően felfigyelhet az idegrendszeri éretlenség szembetűnő jeleire a szülő. Ilyen pl. a nagyon feszes izomzat, az epilepsziás rohamok jelentkezése, a szopási reflex hiánya, vagy ha nem alakul ki a kontaktus az anya és a gyermek között. Ilyenkor a neurológus már a kórházban elvégzi az első vizsgálatokat, és megfelelő szakemberhez (pl. konduktor) küldi a gyermeket. Ezeknél a gyermekeknél nagyon fontos, hogy újszülöttkorban elkezdődjék a mozgásfejlesztés.

A későbbiekben milyen tünetek jelentkezhetnek, amelyek az idegrendszeri éretlenségre figyelmeztethetik a szülőt?

Egy gyermeknek 3 éves korára folyékonyan, mondatokban kell beszélnie. Akkor beszélhetünk idegrendszeri zavarról, ha nem indul be a beszéd (vagy mondatok helyett csak szavakat használ a gyermek); illetve, ha csak beszél, de nem adekvátan (pl. a babára azt mondja, hogy autó, vagy még mindig "halandzsa" nyelven beszél).
Szintén figyelmeztető jel, ha a gyermek beszédfejlődése nem indul be a közösségbe kerülve sem. Ilyenkor elsősorban szakorvosi vizsgálatra célszerű elmenni (a fül-orr-gégész nézze meg, hogy nincs-e fizikális probléma) utána pedig logopédus segítségét kell kérni.
Idegrendszeri éretlenséget jelezhet, ha a gyermek a mozgásfejlődésében elmarad a korosztályától, a mozgáskoordinációja nem jó (csetlik-botlik, sokszor elesik), tériszonya, egyensúlyi problémái vannak.
Érdemes odafigyelni, ha gondjai adódnak az öltözködéssel (gombok, cipzárak, cipőfűző), vagy nehezen vagy nem tud megtanulni úszni, bringázni.
Idegrendszeri éretlenség gyanúját veti fel, ha figyelemzavart tapasztal a szülő (nem tud egy mesét végighallgatni, hiperaktív). Problémát jelezhet, ha viselkedési zavarok jelentkeznek a gyermeknél (nem tud beilleszkedni, magányosan játszik), vagy ha a gyermek fáradékony, hamar kilép a játékszituációból.
A játéktevékenység fejletlensége szintén figyelmeztető jel lehet (szerepjáték elmaradása, szabályjátékok kerülése, érdeklődés hiánya).
Ha 5 évesen még szopja az ujját, ágyba pisil, fényre, hangra, érintésre túl érzékeny a gyermek, szintén érdemes szakemberhez fordulni.
Komoly figyelmeztető jel, ha a gyerkőc 5-6 éves korára nem rajzol vagy színez akkor sem, ha a társai rajzolnak- hangsúlyozza Shakkour Eleonóra.
Vegyük észre, ha gyermekünk 6 éves korára sincs tisztában az irányokkal, ha keveri a jobb-bal oldalát, és nincs kialakult kézdominanciája.

Kihez forduljunk?

Elsősorban neurológus felkeresése javasolt-javasolja Eleonóra. A neurológus tudja megállapítani, hogy az agy mely területén van fejlődési elmaradás, és megfelelő terápiát javasol a szülőknek.
Kapcsolódó cikkeink idegrendszeri éretlenség témában:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések