Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az elsőszülöttek sikeresebbek?

Szerző: Jaksa Petra

2017. április 13. | Frissítve: 2018. április 30.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új tanulmány szerint az elsőszülöttek intellektuális előnnyel indulnak a fiatalabb testvéreikkel szemben.

Az elsőszülöttek többre viszik?


Hogy miért? Azért mert a második, harmadik, sokadik gyerekeket hajlamosak vagyunk kicsit jobban "elhanyagolni" - a nemrég napvilágot látott tanulmány szerint. Kevesebb mentális stimulációban részesítjük őket, hiszen már nincs annyi időnk, türelmünk mesélni, fejlesztő foglalkozásokra járni, mint az első gyerekkel volt.
A Journal of Human Resources című folyóiratban megjelent 11.500 gyereket vizsgáló tanulmány arra is kitér, hogy az intelligenciaszintek közötti különbség már egyéves korban kimutatható és folyamatosan nő, egészen addig, míg a fiatalabb testvérek iskolába nem mennek, de később is statisztikailag szignifikáns marad az eltérés.
A tanulmány szerint, aki egyszer már volt várandós, a következő terhességekhez sokkal lazábban áll hozzá (például nyers húst vagy sushit eszik, annak ellenére, hogy ezeket nem ajánlott ilyenkor fogyasztani). Ugyanígy az édesanyák a második, harmadik gyermeküket jellemzően már kevésbé szoptatják, vagy legalább is nem olyan hosszan, mint az elsőt. Ezek a különbségek pedig hatással lehetnek arra, hogy a gyermekeink milyen szintre jutnak a tanulmányaikban vagy éppen milyen fizetésük lesz felnőttként.
Kapcsolódó cikkeink születési sorrend témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések