Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az első könyvek

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2016. január 10.

Forrás: Kismama magazin

A baba első könyvei inkább játékok, mint olvasmányok. Féléves kortól már elég ügyesek az ujjacskák ahhoz, hogy a kicsi, textilből vagy egészségre ártalmatlan műanyagból, fából készült lapozgatókat hajtogassák.

Az első könyvek

Majd csak az első szülinaphoz közelítve keresgél a kicsi tudatosan a képek között, addig inkább csak gyömöszöli, rágcsálja a lapokat. Ezért kizárólag megbízható minőségűt vásároljunk, nehogy a festékből vagy a műanyagból egészségre ártalmas anyagok oldódjanak ki a nyál hatására.
Körülbelül kilenc hónapos kortól már nézegethetünk együtt kemény táblás képeskönyveket. A részletgazdag képek még megterhelőek, egy vagy két nagyobb, egyszerű ábra (baba, cica, labda) viszont megfelel érdeklődésének. Kérdezgessük: hol a baba szeme, füle? Mit csinál a cica a képen? Neki nem unalmas, hogy sokadszorra is ugyanazt nézegeti, mondogatja.

Házilag is készíthetünk személyes nézegetnivalót: kis fényképalbumba sorakoztatjuk a családtagok, egy-egy kedves állat képét. Az első év vége felé itt az ideje, hogy megmutassuk, a könyvvel szépen bánunk: adjunk neki egyéb rágni- és tépkednivalót, a könyvet pedig tegyük félre, ha dobálni, szaggatni akarja.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mesés kapcsolat
 • Készítsünk mesekönyvet!
 • Mit meséljünk a kisgyereknek?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések