Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az első kerekesek

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2016. május 30.

Forrás: Kismama magazin

Az első kerekeseket elsősorban tologatásra, belepakolásra, szállításra használja a kicsi, ráülni, előrehaladni csak a második év közepe táján akar majd.

Az első kerekesek

Amint néhány lépést tesz a baba, szívesen támaszkodik valamire, amit maga előtt tolhat. Fontos tehát, hogy ne boruljon fel, stabil, mégis mozgékony, könnyű legyen. Praktikusak az alacsony súlypontú, széles, négykerekű műanyag járgányok állítható magasságú tolókarral.
A tologatás mellett a másik kedvelt tevékenység a ki- és bepakolás, szállítás, ezért olyan kisautót, mozdonyt, talicskát vegyünk, amelybe belerakosgathatja a kockákat, műanyag zöldségeket, beleültetheti a maciját. A felállás, leülés tudománya új képesség, élvezettel gyakorolja egész nap, ezért pattan fel a járműről szinte azonnal, amint ráült. Könnyebben megy ez, ha a hátsó tolókar eltávolítható. Egyes alacsony modellekre akár rá is hasalhat a baba, és fókaszerűen haladhat előre.
Az első szülinapja előtt még nehezen tudja meglovagolni a járgányt. A testsúly egyik lábra helyezése, a másik láb átemelése az ülőfelületen nagyobb mozgékonyságot, fejlett egyensúlyérzéket igényel. Ehhez keskenyebb, alacsonyabb ülőfelületű motor az ideális - éppen másféle, mint a tologatásra valók. Fontos, hogy a talpa mindkét oldalon leérjen a talajra, csak így tudja magát előrehajtani. Kényelmesebb babák szívesen üldögélnek olyan képességfejlesztő játékokkal felszerelt alkalmatosságokban, amelyet a szülő tol, ám ez a "kaloda" nem segíti elő a mozgásfejlődést.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések