Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az ekcéma tünetei

Szerző: Kiss Éva

2013. október 9. | Frissítve: 2018. március 7.

Forrás: HáziPatika.com

A dermatitisz a hám és a hám alatti kötőszövet akut vagy krónikus gyulladása, melyet a külvilágból származó anyagok okozhatnak toxikus vagy allergiás pathomechanizmussal.

Az ekcéma tünetei

A legjellemzőbb tünetek: gyulladt bőr, viszketés, bőrpír, duzzanat, hólyagok, nedvedzés, pörkképződés, hámlás. A folytonos vakarás és dörzsölés a bőr megvastagodásához és megkeményedéséhez vezethet.
A bőrre került anyag kétféle módon okozhat ekcémát: egyrészt közvetlenül károsíthatja, irritálhatja a bőrt; másrészt allergiás úton, tehát túlérzékenységi reakción keresztül. Az ekcéma egyes típusai csak a test bizonyos részeit érintik.

Irritatív ekcéma

Vannak olyan anyagok, amelyek károsítják, irritálják a bőrt - általában csak többszöri használat után - és bőrgyulladást okoznak. A gyulladás lehet heveny vagy idült.
Az irritáló anyaggal való érintkezés nyomán kifejlődő kontakt ekcéma súlyossága az enyhe, átmeneti bőrpírtól a súlyos, hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet. Gyakori az apró, viszkető hólyagok jelentkezése. A kiütés eleinte a bőrrel való érintkezés helyére korlátozódik, később azonban szétszóródhat. Az ekcéma kiterjedése egész kicsi is lehet (pl.: a fülcimpán a fülbevaló okozta ekcéma), de nagy testfelületen is jelentkezhet (pl.: testápoló okozta ekcéma).
Ha a kiváltó anyagot eltávolítjuk a környezetből, a bőrpír rendszerint néhány napon belül elmúlik. A hólyagok nedvedzőek lehetnek és pörkösödnek, de hamar beszáradnak. A hámlás, viszketés és a bőr átmeneti megvastagodása azonban még napokig, hetekig fennállhat.
A klinikai kép nem a szervezet reakciókészségétől függ, hanem attól, milyen anyag váltotta ki. A háttérben leggyakrabban szappanok, mosószerek, tisztítószerek állnak.
Heveny gyulladás esetén - élesen határolva, pontosan a szerrel való érintkezés helyén - bőrpír, duzzanat lép fel, majd hólyagok jelennek meg. Később a hólyagok felszakadnak és nedvedző, pörkös elváltozást hagynak maguk után. A gyógyulás során a bőrfelszín vörös és hámló lesz, végül pigmentáció maradhat a helyén. A betegség nem szóródik egyéb bőrterületekre. Az ekcémát kiváltó anyag alkalmazásának abbahagyása után a tünetek nem szűnnek meg azonnal, a bőr károsodásának visszafordításához legalább 3-4 hét szükséges. A bőr ezalatt az idő alatt "heveri ki" a károsodást.
Idült folyamat akkor jön létre, ha a károsító inger hosszú időn át éri a bőrt. A betegség gyakran foglalkozási ártalom, bizonyos kémiai anyagok ill. pici bőrsérülések következtében. A bőr vörös, megvastagodott, hámlik és erősen viszket. A tenyereken és a talpakon mély, fájdalmas berepedések alakulhatnak ki. Gyógyulás csak akkor következhet be, ha sikerül kideríteni, milyen tényező áll a háttérben és ezt sikerül kiküszöbölni.

Allergiás ekcéma

Ez a forma a lakosság 1-2%-át érinti. A kiváltó anyagok - ismételt találkozást követően - allergiás, túlérzékenységi reakciót hoznak létre a bőrben. Az első találkozás alkalmával immunfolyamat indul be az adott anyag ellen, és ez érzékenyíti ("szenzibilizálja") vele szemben a szervezetet. Ha a szervezet újra találkozik az anyaggal, azonnal elindul a folyamat és 10-14 nap múlva megjelennek az első allergiás tünetek. A szervezet a már kialakult allergiát évekig (vagy akár soha) "nem felejti el".
Az allergiát esetlegesen kiváltó anyagok száma szinte végtelen. Leggyakrabban különböző vegyi anyagok és a mindennapi életben gyakran használt tárgyak között kell keresni a "bűnöst" (gyűrű, óraszíj, fogkrém, tisztálkodószer). Az allergiás ekcémáért felelős leggyakoribb anyagok: nikkel (fémtárgyakban fordul elő); a króm (megtalálható cementben, gyufafejben, cipők cserzőanyagában); a gumi alkotórészei; a perubalzsam (számos étel és ital tartalmazza); különböző festék- és illatanyagok.
Kapcsolódó cikkeink ekcéma témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések