Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az ekcéma eredményes kezelése

Szerző: Máriáss Márta

2004. december 4. | Frissítve: 2016. november 21.

Forrás: HáziPatika.com

A bőrápolás nem egyszer megelőző gyógymód, ami helyi vagy tüneti kezelést is nyújt. Szükséges, de nem elegendő.

Az ekcémás tünetek megjelenését gyakran olyan irritatív anyagok okozzák, amelyeket könnyűszerrel el lehet kerülni a mindennapi életben. Szerencsés esetben egy-egy mosószerrel - vagy egyáltalán a mosószerekkel való érintkezés - bizonyos szappanok vagy tusfürdők használatának mellőzése megoldást hozhat. Természetesen az allergiás bőrérzékenység allergénjeit is ki kell küszöbölnünk, legyen az valamely fém, házipor, állatszőr vagy bármi egyéb anyag, mondjuk valami étel, ami nem kívülről okoz ekcémát.
A helyes bőrápoláshoz a száraz, túlérzékeny bőr sajátságait kell figyelembe venni. A bőrápolás nem egyszer megelőző gyógymód, ami helyi vagy tüneti kezelést is nyújt.

Hogyan kezelhető eredményesen az ekcéma?

Minthogy azonban az igazán kellemetlen tüneteket általában a bőr általános szárazsága és érzékenysége mellett immunrendszeri túlérzékenység is okozza, sajnos a megelőző óvintézkedésekkel legfeljebb enyhíteni lehet a tüneteket. Az ekcémák kellemetlen tulajdonsága, hogy könnyen kiújulnak, fellángolnak, és ekkor már nem elég egy-egy környezeti faktor kerülése. Márpedig több faktort logikusan nehezebb kiiktatni, mint csupán egyet. Az immunrendszer is érzékenyebben reagálhat, mint mondjuk egy-két évvel korábban.

Megelőzés, elkerülés

A helyes diagnosztizálás során igyekeznek beazonosítani azokat az irritatív anyagokat, amelyek a bőrön kóros tüneteket váltanak ki. Sajnos ezek igencsak változatosak lehetnek: házipor, házipor-atka ürüléke, állati szőr, gyapjú, állati eredetű textíliák, bizonyos ételallergének, illatanyagok, mosószerek, fémek, általában nikkel vagy réz, illetve a legkülönbözőbb szintetikus vegyi anyagok.
Sajnos a vizsgálatilag bizonyítható faktorokon túl is résen kell lenni, mert megjelenhetnek idővel új allergének, irritáló faktorok is, amelyek addig nem okoztak problémát.
Az általános alapelveket és terápiákat - , amelyek a genetikai adottságokra természetesen nem lehetnek befolyással, a tüneteket azonban jelentősen enyhíthetik - a helyi és szisztémás kezelésekről szóló cikkekben részletesebben tárgyaljuk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák