Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az éhség első jelei a babánál

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. július 13. | Frissítve: 2021. október 15.

Forrás: babaszoba.hu

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy óramű pontosan 3 óránként kell etetni a kicsit, ezt váltotta fel a baba szükségleteihez alkalmazkodó igény szerinti táplálás.

Az éhség első jelei a babánál
Könnyebbé válik az etetés, ha korán felismerjük a baba jelzéseit, még az utolsó fázis (sírás) előtt.
Ha a baba éhes, ezt felismerhetjük a következő korai jelekből:
  • Nyalogatja az ajkait
  • Szopja a kezét, nyelvét, lábát vagy a ruháit
  • Többször egymás után kinyitja, majd becsukja a száját
  • Jobbra-balra forgatja a fejét
Valószínűleg egyszerre nem figyelhető meg minden jel a babánknál. Egyik csecsemő így jelez, másik úgy. Egy kis extra figyelemmel, a jelzések megfigyelésével, hamar rájöhetünk - még a sírás előtt -, a mi babánk a fenti jelrepertoárból melyiket használja az éhség kommunikálásához.
Ha nem ismerjük fel a korai jeleket, és a baba még éhesebb lesz, azt így jelzi:
  • Bólogat a fejével
  • Nyűgös lesz
  • Előrefelé mozgatja a fejét
Ha ezek alapján sem sikerül azonosítanunk az éhséget, a kicsinek nem marad más hátra, mint hogy sírással jelezze, hogy itt az etetés ideje.
Ha felismerjük az éhség korai jeleit - s nem várjuk meg, hogy a kicsi eljusson a sírásig -, akkor az etetés sokkal nyugodtabbá válhat mind az anya, mind a baba számára.

Hogy működik az igény szerinti táplálás?

Az alapelv az, hogy akkor etessük a babát, amikor ő jelzi felénk az igényt, legyen ez akármilyen gyakran, és tartson bármeddig. Ha a kicsi éppen az etetés után pár perccel szeretne újra enni, akkor adhatunk neki ismét.
Sok édesanya érzi úgy az első hetekben, mintha folyamatosan etetnie kellene a babát: ennek az oka, hogy az újszülött gyomra nagyon apró, így hamar megtelik az anyatejjel, de ez a folyadék gyorsan fel is szívódik belőle, így hamar megéhezhet ismét a baba. Mivel a kizárólagos szoptatásnál a tej látja el a folyadék funkciót is, így kiemelten fontos, hogy a kért gyakoriság szerint reagáljunk.
Érdemes észben tartani azt is, hogy a babának nagyobb étvágya lehet bizonyos napokon, míg más napokon kisebb, illetve nyáron megnövekszik a folyadékszükséglet - ezen okokból sem érdemes mindig azonos időközönként etetni a kicsit.
(forrás itt és itt)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések