Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az egyedülálló anyák is lehetnek boldogok

Szerző: Babaszoba.hu

2014. június 1. | Frissítve: 2020. december 18.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kutatás szerint, habár az egyedülálló anyáknak kétségkívül számos kihívással kell szembenézniük, ez nem akadályozza meg őket abban, hogy boldogok legyenek.

Egyedülálló anyák

A szakemberek olyan lengyelországi nőket kísértek figyelemmel, akik már egyedülállóként hozták világra gyermeküket és megállapították, hogy bizony ezek az anyák számos nehézséggel kerülnek szembe, többek között anyagi gondokkal, a támogató partner hiányával, valamint a társadalom megütközésével.
Mindezek a gondok azonban nem állnak a boldogságuk útjába, sőt - amint az a Journal of Happiness Studies című lapban megjelent tanulmányból kiderül - a gyerek érkezése sokszor inkább boldogabbá teszi a nőket, annál mint amilyenek korábban voltak, és a felmerülő problémák csak megerősítik azt a köteléket, amely az egyedülálló anya és gyermeke között kialakul.

Amint azt a kutatásban résztvevő Monika Mynarska, a lengyelországi Stefan Wyszynski Egyetem munkatársa elmondta, minden gonddal és nehézséggel együtt a megszületett gyermek az anya számára a világ közepévé válik, sőt sokszor éppen a gyerek ad erőt a nőknek olyan döntések meghozásához, melyekre terhessége előtt még nem lett volna képes. Sok nőt például pont a terhessége ébreszt rá arra, hogy egy káros kapcsolatban él, és a megszületendő gyermeke ad neki erőt ahhoz, hogy egy méltatlan kapcsolatból kilépjen és legközelebb sokkal megfontoltabban kezdjen bele egy párkapcsolatba.

A kutatásban szintén résztvevő Anna Matysiak, az ausztriai Wittgenstein Központ munkatársa mindehhez hozzátette, hogy összességében a gyermeket egyedül vállaló anyák életet sokkal jobban alakul, mintha úgy döntöttek volna, hogy nem szülik meg a gyermeküket, mert nem mernek egyedül belevágni a gyermeknevelésbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések