Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az édesítőszerek cukortartalma is kiválasztódik az anyatejjel

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 16.

Forrás: Medipress

Eggyel bővül azon ételek illetve italok listája, melyek fruktóztartalmuknak köszönhetően növelik az elhízás, a cukorbetegség és ezeken keresztül a szívbetegségek kialakulási valószínűségét.

A Keck School of Medicine of USC legutóbbi kutatási eredményei szerint ugyanis a szoptató édesanyák által elfogyasztott édesítőszerekben levő fruktóz is kiválasztódik az anyatejjel, és átjut a szoptatott csecsemők szervezetébe.
A 25 anya-gyermek párost vizsgáló tanulmány eredményei szerint már egy rizsszem súlyával ekvivalens mennyiségű fruktóz napi bevitele összefüggésbe hozható emelkedett testsúly kialakulásával, illetve befolyásolja a gyermekek csontjainak és izmainak ásványianyag-tartalmát.
A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor nagy mennyiségben található meg gyümölcsökben, feldolgozott ételekben és szénsavas üdítőkben, az anyatejnek viszont egyáltalán nem természetes összetevője. Bizonyított tény, hogy a magas cukorbevitelnek kitett fejlődésben lévő csecsemőknél és gyermekeknél gyakrabban fordulhatnak elő a későbbiek során kognitív fejlődési zavarok, tanulási nehézségek és náluk mérhetően megnövekszik a cukorbetegség, az elhízás, a zsírmáj és a szívbetegségek kialakulásának rizikója. A legjobb példák ilyen cukorbevitelre a frappucinok, az energiaitalok és az áfonyatartalmú koktélok.
"Az anyatejben ezzel szemben természetes módon előforduló cukor, mely a legfontosabb energiaforrásként is szolgál, a laktóz, mely a csecsemők számára kifejezetten egészséges. Pozitív hatásait viszont negatívan befolyásolhatja az édesanya által elfogyasztott ételek fruktóz- és édesítőszer-tartalma" - világosít fel Michael Goran, jelen tanulmány vezetője és a Gyermekkori Elhízás Kutatóközpontjának alapító elnöke. Vizsgálatuk eredményei szerint az anyatej 1 µg/ml fruktóztartalma, ami a normális laktóztartalmának pusztán egy ezreléke, 5-10%-kal növeli meg a csecsemők 6 hónapos korabeli testsúlyát és testzsírarányát.
A tanulmányban érintett szakemberek viszont azt is kihangsúlyozták, hogy eredményeikkel semmiképpen sem lebeszélni kívánják a leendő édesanyákat csecsemőik szoptatásáról, mert az anyatej továbbra is a legegészségesebb táplálékforrás egy csecsemőnek. Eredményük inkább felhívásként szolgál a jövőbeli terhes és szoptató nők számára, hogy gondosan odafigyeljenek saját étrendjükre terhesség és szoptatás alatt, hiszen már egy másik életért, saját utódjuk egészségért is ők tartoznak felelősséggel.
Regisztáció

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ezért jó a kecsketej alapú tápszer

Speciális összetételének köszönhetően kíméli a baba gyomrát és szervezetét. Miért különleges a kecsketejből készült tápszer?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések