Baba

Az apák is lehetnek depressziósok a baba születése után

A nőket érintő szülés utáni depresszió széles körben ismert, de a kutatók csak a közelmúltban ismerték el, hogy a férfiakat is érintheti.
2020. December 17.
Az apák is lehetnek depressziósok a baba születése után (Fotó: Getty Images)

“Körülbelül három hónappal ezelőtt lettem apa. A babavárás alatt nagyon izgatott voltam, de amióta hazahoztuk a babát, lehangolt vagyok. Fáradt vagyok, ingerlékeny, könnyen elfogy a türelmem, és egyszerűen nem élvezem az apaságot. Valami baj lehet velem? Egy barátom viccből azt mondta, szülés utáni depresszióm lehet. Ez valóban lehetséges férfiaknál?” – idézi a Tribune News Service-t a medicalxpress.com

A válasz: igen. A nőket érintő szülés utáni depresszió (PPD) széles körben ismert és tanulmányozott, de a kutatók csak a közelmúltban ismerték el, hogy a PPD a férfiakat is érintheti. Minden négyből egy új apa tapasztalhat a fentebb említett tünetekhez hasonlókat – és/vagy továbbiakat – a gyermek születése utáni napokban, hetekben, akár hónapokban. Az apák azonban sok esetben nem kérnek könnyen segítséget, vagy beszélnek ezekről az érzésekről, különösen amikor úgy érzik, ott kellene lenniük az újdonsült anyuka mellett.

Az egyik nagy probléma, hogy a férfiak és a nők eltérően fejezhetik ki a depressziót: a nőknél gyakori a látható szomorúság, míg a férfiaknál a düh, a családtól való elvonulás. A depresszióról (beleértve a szülés utánit is) általában úgy tartják, hogy jobban érinti a nőket, mint a férfiakat, ezért a mentálhigiéniás szakemberek sem mindig tulajdonítják ennek a tüneteket, vagy nem az új szülői kihívásokhoz való normál alkalmazkodás részeként írják le.

Ez nem csak a mentálhigiénés szakembereknél lehet így. Egy nemrégiben készült tanulmány során Viren Swami és kollégái esettanulmány készítettek egy nőről és egy férfiról, akik mindketten a szülés utáni depresszió jeleit mutatták.

A tanulmányban résztvevők 97 százaléka mondta azt, hogy a nőnek egyértelműen van valamilyen problémája, míg a férfiról ezt csak 75 százalékuk mondta. Akik felismerték a problémát, a nő esetében 90 százalékban helyesen jellemezték őt úgy, mint aki PPD-ben szenved, míg a férfiról 46 százaléka mondta csupán ezt. Akár egy anyáról, akár egy apáról van szó, ha a tüneteit nem ismerik fel, nincs lehetősége a kezelésre – ez megmagyarázhatja, miért tapasztalja sok apa még kilenc hónappal a baba születése után is a depresszió jeleit.

A tünetek általában egy-két héttel a szülés után jelentkeznek, köztük lehet a stressz, ingerlékenység, az elkeseredettség, a döntések meghozatalának nehézségei, a baba sírásától való idegenkedés, a babára, és a rá irányuló figyelemre való neheztelés, a kimerültség, a csalódottság, és a bűntudat, hogy új apaként így érzi magát.

Az új anyák depressziójának negatív hatásairól a babára nézve számos kutatás készült. Az apákkal foglalkozó hasonló kutatások ritkábbak, de készült már ilyen. Eszerint a depressziós, újdonsült apák nehezen tudnak kötődni a babájukhoz. Továbbá a gyerekeknél, akiknek édesapja szülés utáni depresszióban szenvedett, kétszer gyakoribb a viselkedési, érzelmi és szociális probléma, és késhet a nyelvi fejlődés is azokhoz képest, akiknél az apa nem volt depressziós.

Bár azt nem tudni, mi okozza a szülés utáni depressziót, úgy tűnik, vannak apák, akik hajlamosabbak rá. A legtisztábban ismert kockázati tényező, ha a párjuk maga is depressziós, illetve ha az apának már korábban volt depressziója. Egyéb tényezők lehetnek az anyagi problémák, a partnerrel vagy a szülőkkel való rossz kapcsolat, ha nem házasok, vagy nem tervezett/kívánt volt a terhesség. Társadalmi-gazdaági szinten, illetve etnikai hovatartozás alapján nem lehet különbséget tenni a szülés utáni depresszió esetén. Jellemzően az első gyermekes szülőket érinti, de később is előfordulhat.

Fontos belátni, hogy a szülés utáni depresszió nem a gyengeség jele, nem tesz valakit rossz apává, és nem jelenti azt, hogy az apa nem szereti a gyermekét. Ez egy egészségi állapot, amely apák százezreit érinti, és rendelkezésre áll kezelés. Ha az apuka a fentebb említettekhez hasonló tüneteket tapasztal, ne szégyellje azokat, és kérjen segítséget, mert fontos az állapot kezelése.