Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az apa mentális egészségének is jót tesz a baba gondozása

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 5.

Forrás: babaszoba.hu

Egy új tanulmány szerint, ha az apák jobban bevonódnak a baba nevelésébe, a csecsemő körüli teendők végzésébe, az mentális egészségüknek is jót tesz.

Az apák bevonása a baba nevelésébe, gondozásába a gyermek első évében csökkentheti az apai depressziós tünetek megjelenésének kockázatát - derült ki egy új, a Frontiers in Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint.
Az apa mentális egészségének is jót tesz a baba gondozása (Fotó: Getty Images)
A nagyobb tanulmány készítői 881 alacsony jövedelmű, különböző etnikai hátterű apával készítettek interjút az Egyesült Államok 5 különböző területéről egy hónappal a gyermekük születése után. A kutatók kontrollálták a szociális és demográfiai változókat, és három mutatót vizsgáltak a szülőre vonatkozóan: az apa gyermekkel eltöltött idejét, nevelési hatékonyságát és a csecsemő anyagi támogatását.
Az apai depresszió tüneteit rendszeres időközönként (1, 6 és 12 hónappal a szülés után) értékelték az Edinburgh Posztnatális Depresszió Skála (Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS)) szerint.
A tanulmány készítői úgy találták, hogy mindhárom mutató - az apák újszülöttekkel töltött idejének nagyobb mértéke, a nevelési hatékonyság és az anyagi támogatás nyújtásának képessége - a depressziós tünetek megjelenésének alacsonyabb kockázatát jelezték előre az apáknál a következő évben. A szerzők azt is megállapították, hogy a klinikai depresszió magasabb kockázata csak a nevelési hatékonysággal állt összefüggésben. A klinikai depresszióra utaló tünetekkel rendelkező apák százalékos aránya az 1. hónap után 10%, a 6. hónap után 15%, a 12. hónap után 12% volt.
"Megállapítottuk, hogy azok az édesapák, akik a gyermekük születése után nem sokkal jobban bevonódtak a szülői feladatokba, többet foglalkoztak a kisbabával, kevésbé mutattak depressziós tüneteket egy évvel később" - nyilatkozta Dr. Olajide N. Bamishigbin Jr., a Kaliforniai Állami Egyetem (California State University) pszichológiai adjunktusa. A szakember elmondta, hogy tanulmányban feltételeztek néhány okot arra vonatkozóan, miért vezethet az apák nagyobb mértékű részvétele a szülői feladatokban, a gyermeknevelésben a depresszió alacsonyabb kockázatához. "Például azok az apák, akik a baba körüli teendőkben, a gyermek nevelésében jobban részt vesznek, kompetensebbnek érezhetik magukat a szülői feladatok terén, és idővel elégedettebbek lehetnek a szülőként betöltött szerepükben, ami hozzájárulhat a depressziós tünetek alacsonyabb kockázatához" - fogalmazott Bamishigbin.
Az új tanulmány az egyik első, amely alacsony jövedelmű, különböző etnikai háttérrel rendelkező apák nagyobb közösségi mintájának vizsgálatával készült, és előkészíti az utat a kifejezetten az apai jóléttel foglalkozó további kutatások számára.
"A vizsgálatunk szerint a nagyobb mértékű korai bevonódás kapcsolatba hozható a depresszió alacsonyabb kockázatával a későbbiekben. Ez azért nagyon fontos, mert azt feltételezi, hogy ha az apák már korán többet foglalkoznak a kisbabáikkal, az a mentális egészségük, és az egész család egészségének szempontjából jobb lehet" - tette hozzá Bamishigbin.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések