Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyukák félelme: a csecsemőkori hasfájás (X)

Címkék:

hasfájás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemőkori hasfájás (kólika) az egyik leggyakoribb ok, ami miatt az aggódó szülők felkeresik a védőnőt vagy a gyermekorvost.

A kisgyermek minden nyilvánvaló ok nélkül kezdődő (és akár több héten át fennálló) heves és vigasztalhatatlan sírása, fájdalmas arckifejezése és puffadt, feszes kis pocakja meglehetősen ijesztő lehet a szülők számára.
A tünetek jelentkezésekor a pici ökölbe szorítja kezeit, lábait felhúzza, majd leengedi, mindeközben fájdalmasan, csillapíthatatlanul sír, mely mind a babára, mind a szülőkre nagy fizikai és pszichés terhet ró. A fájdalom leginkább a délutáni és esti órákban jelentkezik, jellemzően a délután 15 és éjjel 23 óra közötti intervallumban. Habár a kórkép rendkívül gyakori, a kiváltó okokat sajnos a mai napig nem sikerült biztosan feltárni. Több hipotézis is köztudatban van - sokan például a bélrendszer éretlenségével, átmeneti túlzott bélmozgással magyarázzák a kólikát. Nagyon ritkán szervi okok is állhatnak a háttérben, mint például csecsemőkori reflux, húgyúti fertőzés, tejallergia vagy átmeneti laktóz intolerancia.

Hogy ne sírjon a baba!

Szelíd és hatékony segítséget nyújthatnak ilyen esetben a csecsemők (és az anyukák) számára a szimetikon hatóanyag tartalmú készítmények, például emulzió formájában, melyből már néhány csepp is hatékonyan csökkentheti a babák és természetesen az idősebb gyerekek hasfájását egyaránt. A szimetikon helyileg, a bélben hat, és nem szívódik fel a szervezetben, ezért más gyógyszerekkel együtt is biztonsággal alkalmazható már egészen csecsemőkortól fogva, és minden toxikus hatás is kizárható esetében.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések