Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyatejes babák típusai: a barrakuda szopizótól az álomszuszékig

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 12. | Frissítve: 2021. augusztus 14.

Forrás: babaszoba.hu

A szoptatott kisbabáknál is megfigyelhető, hogy különböző módon állnak az evéshez, vagyis más-más mintázat jellemző rájuk. A te babád melyik csoportba tartozik?

A barrakuda típusú baba azonnal "rácsatlakozik" a mellre, és erősen, energikusan szívja 10-20 percig, ez pedig akár azzal is járhat, hogy fájdalmat okoz.
A barrakuda kisbaba fájdalmat is okozhat az anyukának.
Az izgatott baba már az anyai mell látványára is szinte dühödt izgatottsággal reagál, ennek azonban az lehet az eredménye, hogy nem tudja megfelelően bekapni a mellbimbót, könnyen kiesik az a szájából, ami miatt csak még dühösebb és frusztráltabb lesz. Előfordulhat, hogy többször is meg kell nyugtatni egy-egy szoptatás alkalmával. Ez a mintázat azokra a babákra lehet a jellemző, akik még nem "tanulták meg" a megfelelő szopási technikát. Fontos, hogy már azelőtt kezdjük etetni a kicsit, hogy túl éhessé válna, mert az éhség miatt nehezebben tud "figyelni".
Az izgatott kisbaba gyakran nem elég hatékony
A halogató típusba tartozó baba nem mindig jelzi, hogy éhes lenne, és nem is mutat túl nagy érdeklődést a szopizás iránt. Előfordulhat, hogy már az előtejnél "megunja" azt. Legyünk vele különösen türelmesek, és tegyük annyit mellre, amennyit csak tudjuk. Kipróbálhatunk különböző szoptatási pozíciókat is!
A halogató kisbabát nem szabad sürgetni
Az ínyenc kisbaba szeret kóstolgatni, vagy éppen játszani a mellbimbóval, mielőtt igazán hatékonyan kezdene szopizni. Hosszabb időre lehet szüksége egy-egy szoptatásnál, a sürgetés, noszogatás nem használ nála, attól csak frusztráltabb lesz!
Az ínyenc kisbaba szeret kóstolgatni
Az álomszuszékra az jellemző, hogy könnyen belealszik a szoptatásba: néhány perc szopizás után elszundíthat, aztán, amikor újra felébre, folytatja az evést. Ez bizony maratoni szoptatásokhoz vezethet! Legyünk extra türelmesek és rugalmasak, igyekezzünk úgy megtervezni a napjainkat, hogy a szopizásra is elég idő jusson!
Az álomszuszék gyakran belealszik a szopizásba
Illusztrációk: Pau Padre
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések