Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyatej védelmében

Szerző: Babaszoba.hu

2011. augusztus 16. | Frissítve: 2015. december 28.

Forrás: babaszoba.hu

Táplál, orvosságul szolgál, fájdalmat csillapít, megnyugtat - minderre képes az anyatej. A szoptatás ráadásul nemcsak a baba fejlődése szempontjából fontos, hanem az édesanya szervezetében is számos jótékony folyamatot indít el.

Az anyatej a kicsi védelmét szolgáló immunanyagokat tartalmaz, neked pedig - bizonyos, a szoptatás közben termelődő hormonoknak köszönhetően - segítséget nyújt abban, hogy méhed mielőbb visszanyerje szülés előtti állapotát. Lényeges tehát, hogy minél hamarabb szoptasd a babád, s jó, ha tudod, hogy a természetes, hüvelyi szülés után a legtöbb szülészeten korábban biztosítják a szoptatást, mint császármetszés után.

A babához alkalmazkodik

Az anyatejben megtalálható mindaz, amire babádnak - a szereteten kívül - szüksége van; a testünk nagy részét alkotó víz, a fejlődéshez elengedhetetlen zsírsavak, ásványi anyagok, vitaminok, az érési folyamatokat ugyancsak elősegítő, energiát adó szénhidrát, az izmocskák, köztük a belső szervek izmainak táplálékul szolgáló fehérjék, a mindezek megemésztését, feldolgozását lehetővé tevő enzimek, továbbá hormonok és a pici szervezetét védőbástyákként óvó immunanyagok. Számos kutatást végeztek az anyatej jótékony hatásairól, s az egyik vizsgálat során megállapították, hogy minél tovább kap egy baba anyatejet - és csak anyatejet -, annál kisebb az esélye, hogy túlsúlyossá váljék. Úgy tűnik, hogy ez még azon babák esetében is érvényesül, akiknek édesanyja túlsúlyos, vagy diabéteszben szenved, vagyis akik genetikailag hajlamosabbak lehetnek a túlsúlyra, illetve a diabéteszre.

Tudjuk, hogy a koraszülött csöppségek mamájának teje gazdagabb tápanyagokban és védőanyagokban, mint az érett csecsemő számára termelt tej.

Szopizni jó!

Ráadásul nem csupán az anyatej, hanem maga a szoptatás, illetve a szopás is számos pozitív változást indít el mindkettőtök szervezetében. Miközben babád hozzád simulva szívja magába csodálatos anyatejet, nyugtató, ellazító hatású anyagok szabadulnak fel a szervezetében. A szopás, az anyatej tápanyagainak felszívódása, a tej édes íze és anya ölelő karja olyan folyamatokat gerjeszt, melynek eredményeképpen csökken a baba fájdalomészlelése, s ugyancsak csökken a stresszhormonok szintje.

Az anyatej védelmében


Mindez pedig vélhetően a teljes szoptatási időszak alatt érvényesül! Mi több, a te testedben is kedvező hatású; nyugtató, fájdalomcsillapító, az anyai viselkedést elősegítő hormonok termelődnek. Még a vérnyomásod is csökken szoptató anyukaként, sőt, valószínűleg a stresszt kiváltó ingerekre is jobban reagálsz, mint azok az édesanyák, akik nem szoptatják csecsemőjüket. Végezetül arról se feledkezzünk meg, hogy a szoptatás szoros fizikai kapcsolatot feltételez, tehát segíti a kötődés kialakulását.

Császár után

Nehezebb helyzetben vannak a császármetszéssel született csöppségek, hiszen ők sok esetben inkubátorba kerülnek, s csak később édesanyjuk karjaiba. A "kései" megismerkedés következményeként a tejbelövellés várathat magára néhány napot, s elképzelhető, hogy a pici nehezebben találja meg az anyamellet. Ez azt jelenti, hogy később jut az anyatejben található védőanyagokhoz, viszont hamarabb találkozik a kórházban lévő "idegen" mikrobákkal, mint az édesanyja szervezetéből származó "ismerős" baktériumokkal. Egyes kutatók szerint a császármetszéssel "érkező" babák gyakrabban szenvednek ételallergiában, mint a hüvelyi úton megszülető csecsemők.

A természet bizonyára nem véletlenül alkotta meg a hüvelyi szülést - a tudomány pedig képes segítséget nyújtani abban, hogy a szülés élményét minél halványabban árnyékolja be a fájdalom és a komplikációktól való félelem. Két éve hazánkba is megérkezett a Dianatal szülészeti gél, amely kizárólag mechanikai úton segíti kisbabád útját úgy, hogy csökkenti a fejecskéje és a hüvelyed fala között fellépő intenzív súrlódást. A gél használatával rövidebb, biztonságosabb, kevésbé fájdalmas szülésben lehet részed neked és babádnak is!

Hasznos cikkek a témában:
 • Amit az anyatejes táplálásról tudni érdemes
 • Meddig szoptassunk?
 • Mi minden van az anyatejben?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések