Baba

Az anyatej szivárgása: mi okozza és mi a teendő?

A szülés utáni időszakban gyakran tapasztalható, hogy a mellekből elkezd csöpögni, szivárogni, vagy akár spriccelni az anyatej. Mi okozza ezt, és mit érdemes tenni ellene?
2021. Június 09.
Az anyatej szivárgása a szülés után - miért történik? (Fotó: Getty Images)

Az anyatej szivárgása a mellből szülés után gyakori és normális jelenség – csupán annyit jelent, hogy a test épp hozzászokik az anyatej előállításához és az etetések menetéhez, amit az anya és a baba próbál tökéletesíteni a szoptatással. A mellek a tejleadó reflex miatt szivárognak, ami a szoptatási folyamat motorizáló ereje. Sok esetben átmeneti jelenségről van szó – általában amint a test alkalmazkodik a szoptatáshoz, megszűnik.

A szivárgás bármikor bekövetkezhet, figyelmeztető jelek nélkül.

Az anyatej szivárgását a mellekből fizikai és érzelmi tényezők is kiválthatják, ezért is lehetséges, hogy csöpög az anyatej, még ha a baba nincs is az anya közelében. A csecsemősírás (még ha nem is az édesanya gyermekének sírása), vagy akár egy babás kép is okozhat tejszivárgást. De előfordulhat zuhanyzás vagy alvás közben, vagy amikor az anyuka a babájára gondol, vagy róla beszél. Akár akkor is szivároghat, ha a megszokottakhoz képest késik az etetés. Az anyatej csöpöghet az egyik, vagy akár mindkét mellből is ezekben a helyzetekben. Azt azonban nem lehet előre tudni, hogy mikor történik, ezért amikor a napunkat tervezzük – és az öltözetünket -, érdemes ezt is szem előtt tartani.

Mi segíthet, ha szivárog az anyatej?

Szerencsére van néhány dolog, amivel minimalizálhatjuk a kellemetlenséget, foltokat, amíg ez az időszak tart.

  • Tárazz be melltartóbetétből! Ezek segítenek elnyelni a szivárgó tejet, hogy a ruháid tiszták és szárazak maradhassanak. Amikor a melltartóbetét nedves lesz, cserélni kell, hogy elkerüljük a bőrirritációt. Léteznek egyszer használatos és mosható, többször használható típusúak is.
  • Segíthet, hogy az ágynemű ne ázzon át, ha éjszakára is használsz melltartóbetétet, vagy egy nagyobb, puha törülközőn alszol.
  • Válaszd ki körültekintően, mit veszel fel! Egy ideig érdemes hanyagolni a selyemből, szaténból készült blúzokat, és célszerű sötétebb színű felsőket hordani, amelyeken kevésbé látszanak a foltok.
  • Csak a szivárgás megelőzése érdekében felesleges többször használni a mellszívót. Ez ronthat a helyzeten, hiszen így még több tej termelődik, ami még több szivárgást generálhat.
  • Ha már a tejtermelés és az etetések is megfelelő ütemben zajlanak, a szivárgást meg lehet próbálni “megszüntetni”: ehhez meg kell nyomni a mellbimbót, amikor szivárog, vagy szorosan keresztbe tenni a karokat a melleken. Azonban a szülés utáni hetekben ezeket a trükköket kerülni kell, mert tejcsatorna-elzáródást okozhatnak, vagy gátolhatják a tejleadó reflex működését.

Forrás: whattoexpect.com