Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyatej is segíthet a koronavírus elleni küzdelemben

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 21.

Forrás: babaszoba.hu

Függetlenül attól, hogy szoptatunk-e vagy sem, azt nem tagadhatjuk, hogy az anyatej csodálatos! A csecsemő igényeitől függően képes változni, segít legyőzni az allergiákat, betegségeket, segíti az immunrendszer működését.

Az anyatejet is vizsgálják, mint lehetséges koronavírus ellenanyag-forrást (Fotó: Getty Images)
Az anyatej az emberi szervezet antitest-hordozó mágikus főzete, amelyet jelenleg is vizsgálnak, hiszen akár a koronavírus elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet.
Az anyatej ugyanis annyira hatékony, hogy az antitestek segítségével segítheti a csecsemőt, hogy leküzdje a betegségeket. Az antitestek az emberi immunválasz fontos részét képezik: amikor egy vírus vagy baktérium, illetve más kórokozó megtámadja a szervezetet, vérsejtjeink antitesteket termelnek a fertőzés leküzdésére. Ezek az ellenanyagok rövid távon elősegítik a vírus elleni immunitást is.
Az antitestek lehetnek a COVID-19 járvány esetén is a következő bevethető muníciók - a kutatók koronavírus-antitest teszten dolgoznak, hogy segítsék az emberek védettségét a vírussal szemben. Dr. Anthony Fauci, az amerikai Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója a Today-nek adott interjújában elmondta, hogy valószínűleg sok ember van, aki elkapta a fertőzést, de tünetmentes, így nem is tud róla.
Rebecca Powell, a New York City Icahn Sínai-hegyi Orvostudományi Iskola kutatója koronavírussal fertőzött édesanyák anyatejében vizsgálja az antitestek jelenlétét - írja a Vice News. Noha a jelenlegi antitest-kutatások nagy része a vérre koncentrál, Powell inkább az anyatejre helyezi a fókuszt, melynek lehetnek biológiai előnyei is.
Az elmélete szerint a világjárvány jelenlegi epicentrumában, New Yorkban a szoptató nők antitesteket termelhetnek a vírussal szemben, amelyet az anyatejjel tovább adhatnak a gyermeküknek. Függetlenül attól, hogy egy nő tesztje pozitív lett-e a betegségre, de ki volt téve a betegségnek és jelenleg egészséges, az azt jelenti, hogy a szervezete már létrehozott antitesteket. Ezek aztán az anyatejbe kerülnek, és az édesanya így a babának is átadja, hogy őt is védje a betegségtől.
Powell felhívására, hogy szoptató édesanyák ajánljanak fel anyatejet kutatási célra, több százan jelentkeztek. - Több száz emailt kapok olyan nőktől, akik segítenének, és azt mondják, valószínűleg áteshettek a betegségen, illetve pozitív lett a koronavírus tesztjük - mondta a kutató.
A kérdés az, hogy ha valóban találnak antitesteket az anyatejben, azt tudják-e majd használni a kórházban kezelt betegeknél úgy, ahogy a már gyógyultak vérplazmáját. Izgalmas belegondolni, hogy a nők képesek lehetnek ilyen erős ellenanyagot előállítani a vírus ellen, amely aztán a csodálatos anyatejben is megtalálható.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések