Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyatej elárulja mennyire vagy egészséges

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 8. | Frissítve: 2021. augusztus 23.

Forrás: babaszoba.hu

Az anyatej színe, minősége, mennyisége megmutatja mennyire egészséges a szoptató anya.

Az anyatej elárulja mennyire vagy egészséges (fotó: Getty Images)
Az anyatej folyékony arany, a baba első hat hónapjának tápláléka. A szoptatás azonban meglehetősen nagy kihívást is jelenthet: tejcsatorna-elzáródással, mellbimbó kisebesedéssel, esetleg a tej mennyiségének csökkenésével járhat. A szoptatási nehézségek főként az első időszakban jellemzőek.
A női szervezet - nagyon kevés kivételtől eltekintve - képes a tej termelésére és a szoptatásra. Ha már beállt a kereslet-kínálat, az anya túl van a kezdeti szoptatási nehézségeken, mégis csökken a tej mennyisége, akkor érdemes néhány tényezőt végiggondolni.

Az étrend és az anyatej színe

Az anyatej színe több mindenről is árulkodhat. Ha a színe sárgás, akkor azt jelezheti, hogy vitaminokban gazdag zöldségeket fogyaszt az anya, például sárgarépát, burgonyát. A kékes szín a szoptatás kezdeti szakaszában jellemző az anyatej színére. Ha vöröses-rózsaszínes árnyalatú az anyatej, akkor valószínűleg vért tartalmaz, az festi meg az anyatej színét, ezt megrepedt mellbimbó vagy apró seb okozhatja. Nem ártalmas a babára.

Vashiány és az anyatej mennyisége

Időnként a csökkent anyatej mennyisége vashiányra utal. A tej mennyiségén kívül erre utal, ha az anya fáradt, szédül, fásult, gyakran fáj a feje, légszomj gyötri. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ellenőriztessük a vas mennyiséget.

Mentális egészség és az anyatej mennyisége

A szülés utáni depresszió gyakran kihatással van az anyatej mennyiségére is. A depresszió alacsony oxitocin szintet eredményez szoptatás során, az anya pedig gyakran szomorúságot, irritációt él meg.

Alváshiány és az anyatej mennyisége

Az anyatej csökkenését vagy eleve a kevesebb anyatej mennyiséget a kialvatlanság is okozhatja. Ez persze egy ördögi kör: a szoptató anya gyakran ébred éjszaka is, éppen a szoptatás miatt, kevesebbet alszik, kialvatlan, fáradt, emiatt pedig akadozhat az anyatej mennyisége. Egy megoldás van: kérjünk segítséget és aludjunk akkor, amikor a baba is alszik. A testnek muszáj feltöltődnie ahhoz, hogy képes legyen ellátni a babát anyatejjel.
(Cikk forrása: smartparenting.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések