Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyatej beprogramozza az anyagcserét!

Szerző: Patik Réka

2011. augusztus 24. | Frissítve: 2016. augusztus 6.

Forrás: babaszoba.hu

Sokszor hangoztattuk már, hogy a szoptatás nem csak táplálékot biztosít a babának. Újabb és újabb csodák derülnek ki róla!

A szoptatás egyedi üzemmódra állítja a gyermekek anyagcseréjét!

Francia kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a csecsemőtáplálás módjának hosszú távon is hatása van az anyagcserére. Egy alacsonyabb és egy magasabb fehérjetartalmú tápszer hatását vizsgálták, a kontrollcsoportot pedig szoptatott kisbabák jelentették: a 234 kutatásba bevont, 7 naposnál fiatalabb újszülött között a legalább 4 hónapig kizárólag szoptatottaknál mért értékeket tekintették olyan normának, amelyhez minden más táplálási mód hatását viszonyíthatták.
Miközben az eddig is ismeretes volt, hogy a szoptatás szerepet játszik többféle betegség (például az asztma, a cukorbetegség, az elhízás) hosszú távú megelőzésében, ebből a kutatásból fény derült néhány újabb érdekes összefüggésre.
A négy hónapig kizárólagosan szoptatott gyermekek hároméves korukig a tápszerrel táplált társaiktól eltérő ritmusban növekedtek, fejlődtek. Már 15 napos korban kimutatható volt, hogy az anyatejes kontrollcsoport inzulinszintje alacsonyabb, ami kimondottan kedvező jelenségnek tekinthető.
Hároméves korban a különbségek nagy része már elenyésző volt, ami például a testsúlyt, a testmagasságot, a zsírszövet arányát és súlyát, a testtömegindexet vagy a csontok ásványianyag-tartalmát illeti. A fejkörfogat azonban az alacsony fehérjetartalmú tápszerrel táplált gyerekeknél jóval kisebb volt, mint a másik két csoportnál, a vérnyomás pedig a magas fehérjetartalmú tápszerrel táplált csoportnál lett magasabb (amellett, hogy mindkettő a normális tartományon belül maradt).
A kutatásból levonható az a következtetés, hogy a szoptatás egyedi és utánozhatatlan hatást gyakorolt a növekvő kisbabára. Ha viszont az anyatejes táplálás valamilyen okból nem valósul meg, akkor a megfelelő tápszer kiválasztása kap nagy szerepet, főként a fehérjetartalom tekintetében.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések