Az anyatej az ételmérgezéstől is véd
Szerző: Babaszoba.hu
2011. április 14. | Frissítve: 2016. január 11.
Forrás: Medipress- babaszoba.hu
Az emberi anyatejben található glikán nevű cukormolekula csatarendbe állítható az ételmérgezés tüneteinek leküzdésére, állítják ausztrál kutatók.

Az anyatej az ételmérgezéstől is véd
Dr. Day elmondta, hogy a Griffith-kutatócsoport abban reménykedik, sikerül utánozniuk ezt a természetes védelmi rendszert, és hasonlóan hatékony gyógymódot fejleszteni a fertőzött betegek számára. Queensland kormánya 150 000 dollárral (30 millió forint) támogatta munkájukat, melynek segítségével olyan összetevőt is előállíthatnak, melyet a csirkék vizébe vagy tápjába keverhetnek, hogy csökkentsék a bélrendszerükben élősködő baktériumok számát.
"Becslések szerint akkor, ha 75 százalékkal lehetne csökkenteni a csirkék bélrendszerében található campylobacter mennyiségét, akkor gyakorlatilag nullára csökkenne annak esélye, hogy valaki fertőzést kapjon a nyers csirkehústól. Dr. Day azt is hozzátette, hogy az eredmények további kutatásokat is ösztönöznek, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki, melyek csökkentik vagy kiiktatják a patogéneket a szárnyashúsokból.
Babaszoba:
Némi magyarázatra szorul az ételmérgezés kifejezés. Valójában nem olyasmire kell gondolni, mint mondjuk az arzén vagy higany mérgezés, hanem bakériumokkal fertőzött élelmiszerekről van szó, például a fenti közleményben a campylobacter baktériumról, de említhetnénk a közismertebb szalmonellát is. A hányással, hasmenéssel járó fertőzéseknek csupán egy részét közvetítik élelmiszerek, többségük ivóvízzel, személyes érintkezés útján, cseppfertőzéssel, fertőzött széklettel, vizelettel, egyéb testváladékokkal terjed.
A szoptatás véd a gyomor-bélrendszeri fertőzések ellen

Ezek különösen akkor hatékonyak, ha az édesanya saját, friss tejét kapja a baba, akkor ugyanis az anya immunrendszere is reagál a fertőzést okozó baktériumra, vírusra, ellenanyagokat kezd termelni, és ezek az anyatejben is megjelennek. Az anyatej továbbá olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek a csecsemő saját immunrendszerének működését ösztönzik. Találhatók benne olyan aktív, élő sejtek, amelyek a baktériumokat egyszerűen bekebelezik, és így pusztítják el - ezek azonban fagyasztás, hőkezelés hatására sajnos elpusztulnak. Ha pedig azt nézzük, hogy az anyatej, mint táplálék, az ember számára legkönnyebben emészthető, és legszemélyreszabottabb, rögtön érthetővé válik, miért óriási baklövés megfosztani egy beteg csecsemőt az anyatejtől.
Évente a világon az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint egymillió csecsemő és kisgyerek hal meg hányásos-hasmenéses betegség következtében azért, mert nem szoptatják!
Böngészd végig a szoptatásportál válogatását a hasmenéses betegségek és a szoptatás kapcsolatáról! A szoptatás, az anyatej a megelőzés és a gyógyítás leghatékonyabb eszköze, olyan komplex és lemásolhatatlan védelmet biztosít, amelynek még mindig nem ismerjük részletekbe menően valamennyi összetevőjét, noha már egy egész könyvet is írtak erről a témáról.
Kapcsolódó cikkeink:
Hozzászólások