Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyatej a vérmérgezéstől is megvédheti az újszülöttet

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 23.

Forrás: Index.hu

Az anyatejben is megtalálható az a fehérje, ami az újszülötteknél a véráram megfertőződését is képes megakadályozni azzal, hogy aktiválja a bélsejtek receptorait, ezzel megakadályozva a bélbaktériumok bejutását a véráramba - írja az MTI.

Az anyatej a vérmérgezéstől is megvédheti az újszülöttet (fotó: Getty Images)
A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem és a Mayo Klinika kutatói újszülött egereken végeztek kísérleteket, Escherichia coli baktériummal fertőzték meg őket, amelyet egy, a vérmérgezés korai szakaszában járó egér véréből nyertek. A kutatás során kiderült, hogy a vérmérgezés csak azoknál a kisegereknél alakult ki, amelyeket a már hosszabb ideje szoptató, vagyis alacsonyabb EGF fehérje-szinttel rendelkező tejű nőstények tápláltak - írja az Index az MTI nyomán.
Ebből az is következik, hogy szükség van az anyatejes táplálásra, és arra is, hogy az újszülötteknek magasabb EGF-koncentrációjú anyatejre van szükségük.
A Washingtoni Egyetemen dolgozó Phillip I. Tarr gyermekgyógyász, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány társkutatója szerint miközben nem szokványos stratégiáról van szó egy fertőzés kezelésében, a közeljövőben hasznos lehet a módszer a halállal fenyegető fertőzések elkerülésére. A korai vérmérgezés a születést követő 72 órától 60 napig léphet fel, és az újszülöttkori halálozások 26 százalékáért felelős. A koraszülöttek 10 százalékánál fordul elő korai vérmérgezés, aminek következtében 30-50 százalékuk hal meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések