Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyaság megváltoztatja az agy döntéshozó területét

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 1.

Forrás: babaszoba.hu

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a döntéshozatalokban semmi sem számít jobban, mint a gyermekeink védelme.

Az anya gyermeke iránti szeretete rendkívül erős. Ennek intenzitását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kábítószerfüggő anyáknál ez az egyetlen momentum, ami képes kimozdítani őket a függőségből. Úgy tűnik, a gyermek hogyléte képes minden vágyat háttérbe szorítani. A tudósok patkányokon végeztek kísérleteket, hogy megtalálják azokat az agyi területeket, amelyek ezekért a folyamatért felelősek.
Az anyaság megváltoztatja az agy döntéshozó területét
Azt már egy ideje tudjuk: a szülés után az anyák agya komoly változáson megy át - még érzékenyebbé válik mások érzéseire, jelzéseire. Ez a változás 2 évig is eltarthat, és nyilvánvalóan sokat segít az utód gondozásába. (Minél jobb lesz a radarunk a gyerek érzelmi, fizikai szükségleteire vonatkozó jelzéseire, annál jobban tudjuk gondját viselni.)
Az új kutatás is igazolta: mindent felülír a döntéshozatalnál az utódok túlélése. A tudósok úgy találták, hogy amikor az anya a gyermekét helyezi mindenek fölé, akkor az agy kéregállományának infralimbikus területe aktiválódik. Nem csak a döntéshozatalnál érhető tetten az agy megváltozott működése. Ugyanezek az agyi működési mechanizmusok érhetők tetten, amikor bűntudatot érez, szorong az anya, mert a gyermekét háttérbe szorítja a saját igényei miatt.
  

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák