Baba

Az anyaság 17 mérföldköve, amiről senki nem beszél

Egy anya összeszedte az első év nevezetes pillanatait. Meglepő lista.
2022. Június 22.
Az anyaság kevéssé ismert mérföldkövei (Fotó: Getty Images)

A kislányom most egyéves. Ahogy visszatekintek az elmúlt évre, a fejemben felvillannak emlékezetes pillanatok, de valószínűleg nem azok, amelyekre gondolsz.

Persze, az első mosoly, az első nevetés, az első lépések, ezek olyan izgalmas pillanatok, amelyekre a szülők mindig emlékeznek. De azok a mérföldkövek, amelyek ezek között a nagy dolgok között történnek, azok, amelyek valóban megváltoztatják az életed.

Azokról a pillanatokról beszélek, amelyek megváltoztatják napjaid és heteid lefolyását, és folyamatosan ébren tartanak, miközben próbálod kitalálni, hogyan is kéne csinálni.

Íme, 17 mérföldkő, amelyre közel sem jut elég figyelem.

1. Az a nap, amikor a baba átveszi a szereped. Az első néhány hónapban TE vagy a felelős azért, hogy minden egyes cumi/plüssállat-elejtés után visszahelyezd a kezébe az adott tárgyat, legyen az délután 3 vagy hajnali 3 óra. És mindig kiesik valami a kezéből. Aztán eljön a nap, amikor a baba kinyújtja a kezét, megragadja a cumit, és a saját szájába teszi. Csodálatos pillanat.

2. Az a nap, amikor először kakilja össze mindenét, távol az otthonától. Van valami, ami megváltozik benned, amikor először akaratlanul belecsúsztatod a kezed egy hatalmas, ragacsos, gumiszerű kakihalomba, ahol nincs mosogató vagy szappan. Eleinte bénult vagy, tátott szájjal, visszatartott lélegzettel állsz. Aztán olyanokat mondasz, mint uhhhhhhhhh és ummmmmm, és más dolgokat, amelyeknek semmi értelme, de adsz az elmédnek némi időt, hogy feldolgozza azt, ami éppen zajlik. És amikor ez megtörténik, akkor te leszel a mindent megcsináló MacGyver és Harvey Keitel szuper problémamegoldója a Ponyvaregényből. Amint rájössz a megoldásra, többé már nem leszel ugyanaz.

 

3. Azon a napon, amikor nem bukik többet. Gyönyörű dolog, hogy naponta 100-szor nem öklendezik. 

 

4. A nap, amikor rájössz, hogy a babád nem fog összetörni. Aki élete első hónapjában próbált már felöltöztetni vagy megfürdetni egy babát, az pontosan tudja, miről beszélek.

 

5. Az a nap, amikor csípőn hordhatod a babádat. A születés utáni hetek gyötrelmesek lehetnek. Az életed megváltozik azon a napon, amikor feldobhatod azt a gyereket arra a jó öreg csípőre, amelyet egész életedben építettél.

 

6. Az a nap, amikor a baba megrendezi az első átalvós buliját. De hé, megteheti, miért nem csinálja minden éjjel?

 

7. Az a nap, amikor ténylegesen abbahagyod az azon való aggódást, hogy a baba lélegzik-e vagy sem. Ó várj. Ez soha nem történik meg. Sajnálom.

 

8. Az a nap, amikor a baba először találkozik léggömbbel vagy buborékokkal. Vedd elő a kamerádat. Jó lesz.

 

9. Az a nap, amikor a baba valódi ételt eszik. A dolgok egyszerűen könnyebbek, ha elrakhatod az üvegeket, kanalakat, tasakot és a saját tányérodról adsz a kisbabádnak abból, amit biztonságosan fogyaszthat. Ezen kívül szórakoztató kísérletezni különböző ételekkel. Csak ne hagyd, hogy a szomszéd adjon jalapenót a babának! 

 

10. Az a nap, amikor a baba megtanulja, hogyan kell szelfit készíteni. Miért fontos ez? Mert ez azt jelenti, hogy kezdesz áttérni a baba gondozásáról a babával való szórakozásra és a személyiségének megismerésére! Ez azt is jelenti, hogy el kell kezdened elrejteni a telefonodat.

 

11. Az a nap, amikor a babahordozóról autósülésre váltasz. Ha állandóan rohanásban vagy, semmi sem lesz pusztítóbb a termelékenységedre, mint az a nap, amikor már nem lesz társad az áldott hordozó. Tényleg újra és újra ki kell venned az alvó babát az autósülésből, hogy be- és kiszaladj az üzletekbe? Felejtsd el. Inkább válaszd a házhoz szállítást!

 

12. Az a nap, amikor a baba teljes tejre vált. Nemrég egy barátom azt mondta, hogy a tápszerről a teljes tejre váltani olyan, mintha fizetésemelést kapnának.

  

13. Az a nap, amikor a baba már megtartja a saját cumisüvegét. Igen, ez egy közeli rokona annak a napnak, amikor a babád átveszi saját megnyugtatását (1-es pont). 

 

14. Az a nap, ami a sürgősségi osztályon végződik. Mindkét fiunkkal jártunk ott, a lányomnál, Kate-nél tényleg azt hittem, hogy egy egész évet kibírunk anélkül, hogy betesszük a lábunkat a sürgősségire, de sajnos 11 hónapos korában beütött a láz, és azon kaptam magam, hogy űrlapokat töltök ki, és rossz tévét nézek egy betegszobában. Amikor ez megtörténik veled, csak egy dolgot tudj: meg tudod csinálni! Vigyél magaddal rágcsálnivalókat és játékokat, és tegyél meg mindent, hogy nyugodt maradj!

  

15. Az a nap, amikor a többi gyermeked rájön, hogy a baba nemcsak átutazóban van, hanem végleg marad.

  

16. Az a nap, amikor babád egyedül ülhet a bevásárlókocsiban. Rugdosott a lábával, és úgy nevetett, mintha ő lenne teremtés királynője. 

 

17. A nap, amikor biztosan tudod, hogy a babád jobban szeret téged, mint bárki más. Amikor úgy nyúl hozzád, mintha az élete múlna rajta, vagy abbahagyja a sírást, és a nyakadba bújik, amint a karjaidban van, ez, barátaim, boldogság. Ez szerelem. Ezért teszünk mindent.