Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyakönyvi kivonat igénylése

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. július 14.

Forrás: babaszoba.hu

Hol kell igényelni a születési anyakönyvi kivonatot, mennyibe kerül, ki igényelheti? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Az anyakönyvi kivonat igénylése

Ki kaphat magyar anyakönyvi kivonatot?

Minden magyar állampolgár, illetve olyan külföldön született, nem magyar állampolgár, akit magyar állampolgár örökbe fogadott.
A születést be kell jelenteni az illetékes anyakönyvvezetőnél. A születést szülész-nőgyógyász szakorvos, tervezett intézeten kívüli szülés esetén az intézeten kívüli szülésről szóló kormányrendeletben meghatározott felelős személy igazolja. Az intézetben történt születést az intézet vezetője jelenti be. Az intézeten kívüli születést a szülő, tervezett intézeten kívüli szülés esetén az intézeten kívüli szülésről szóló kormányrendeletben meghatározott személy jelenti be.
Újszülött esetében az anyakönyvi kivonat az első hivatalos okmány, amelyhez a szükséges dokumentumokat már a kórházban elkérik az anyától. A babára vonatkozó adatokat kell megadni, és az anya személyigazolványát és lakcímkártyáját, továbbá a házassági anyakönyvi kivonatot. Ha a szülők nem házasok, apasági nyilatkozatot kérnek. Ezt követően az újszülött anyakönyvi kivonatát a szülő által megadott lakcímre, postai úton fogják megküldeni.
Reprodukciós eljárás esetén amennyiben a szülők nem házasok, a fentieken kívül a következő iratok szükségesek: közjegyzői okirat a reprodukciós eljárásban való részvételhez, orvosi igazolás, hogy a megszületett baba reprodukciós eljárásból született, a szülők által közjegyző vagy anyakönyvvezető vagy gyámhivatal előtt tett együttes nyilatkozat a gyermek vezetéknevéről (mindkét szülőnek nyilatkoznia kell, ha ezt nem teszik meg előre, akkor a szülés után be kell menniük a gyermek születési helye szerinti anyakönyvvezetőhöz nyilatkozni).
A születést az az anyakönyvvezető anyakönyvezi, akinek működési területén történt a születés.
A születést legkésőbb az azt követő első munkanapon kell bejelenteni. A nem tervezett intézeten kívüli születést a szülő nyolc napon belül jelentheti be.


Mennyibe kerül?

A születést követően kiadott születési anyakönyvi kivonat illetékmentes, azonban ha ezt követően szükségünk lesz egy újabb példányra - meghatározott kivételektől eltekintve - 2000 forint illetéket kell érte fizetnünk
Az anyakönyvvezető az anyakönyvi okiratot az igény beérkezésétől számított 8 napon belül kiállítja, és az érdekeltnek elküldi.


Mit tartalmaz az anyakönyvi kivonat?

  • a születés helyét és idejét (év, hó, nap);
  • a származás helyét;
  • a gyermek születési családi és utónevét, nemét, személyi azonosítóját;
  • a szülők születési családi és utónevét, születési helyét, személyi azonosítóját, annak hiányában a születési idejét, a lakóhely településének a nevét;
  • a többes szülést;
  • a szülők és a gyermek igazolt külföldi állampolgárságát, hontalanságát, ismeretlen állampolgárságát;
  • a bejegyzés idejét (év, hó, nap)
  • Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések