Baba

Az anyai szívroham és agyvérzés kockázatát is csökkentheti a szoptatás

Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás.
2017. Június 27.

Az anyai szívroham és agyvérzés kockázatát is csökkentheti a szoptatás

Azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának mintegy 10 százalékkal kisebb kockázatát mérték azokhoz képest, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig táplálták így a babájukat, annál jobban csökkent a kockázat – olvasható az amerikai kardiológiai társaság lapjában, a Journal of the American Heart Associationben.

Az Oxfordi Egyetem, a Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Egyetem 300 ezer, 30 és 79 év közötti nő adatait tanulmányozta. Az adatbázis részletes információkat tartalmazott az életmódról és a terhességekről, szülésekről is. A nyolcéves követési időszak alatt a tanulmányban részt vevő 290 ezer, korábban nem szívbeteg nő közül 16 671-nél alakult ki szívbetegség, 23 983-nál agyvérzés.

Az egyáltalán nem szoptató nőkhöz képest azoknál, akik szoptattak, 9 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség és 8 százalékkal kisebb eséllyel agyvérzés. Akik két évig vagy annál is hosszabb ideig szoptattak, azoknál a szívbetegségek 18 százalékkal, az agyvérzés 17 százalékkal kisebb kockázatát állapították meg azokhoz a nőkhöz viszonyítva, akik sosem szoptattak.

Gyerekenként minden további hat hónap szoptatás a szívbetegség kockázatának 4, az agyvérzés esélyének 3 százalékos kockázatcsökkenését mutatta – írták a kutatók. Noha az oksági kapcsolatot nem állapítottuk meg, a szoptatás anyai előnyei az anyagcsere terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze” – mutatott rá Sanne Peters, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány eredményei összhangban állnak az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásával, amely szerint az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket” – írta sajtóközleményében Zhengming Chen, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Origo