Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az anyai szívroham és agyvérzés kockázatát is csökkentheti a szoptatás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 27. | Frissítve: 2019. augusztus 2.

Forrás: MTI/Origo

Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás.

Az anyai szívroham és agyvérzés kockázatát is csökkentheti a szoptatás

Azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának mintegy 10 százalékkal kisebb kockázatát mérték azokhoz képest, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig táplálták így a babájukat, annál jobban csökkent a kockázat - olvasható az amerikai kardiológiai társaság lapjában, a Journal of the American Heart Associationben.
Az Oxfordi Egyetem, a Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Egyetem 300 ezer, 30 és 79 év közötti nő adatait tanulmányozta. Az adatbázis részletes információkat tartalmazott az életmódról és a terhességekről, szülésekről is. A nyolcéves követési időszak alatt a tanulmányban részt vevő 290 ezer, korábban nem szívbeteg nő közül 16 671-nél alakult ki szívbetegség, 23 983-nál agyvérzés.
Az egyáltalán nem szoptató nőkhöz képest azoknál, akik szoptattak, 9 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség és 8 százalékkal kisebb eséllyel agyvérzés. Akik két évig vagy annál is hosszabb ideig szoptattak, azoknál a szívbetegségek 18 százalékkal, az agyvérzés 17 százalékkal kisebb kockázatát állapították meg azokhoz a nőkhöz viszonyítva, akik sosem szoptattak.
Gyerekenként minden további hat hónap szoptatás a szívbetegség kockázatának 4, az agyvérzés esélyének 3 százalékos kockázatcsökkenését mutatta - írták a kutatók. Noha az oksági kapcsolatot nem állapítottuk meg, a szoptatás anyai előnyei az anyagcsere terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze" - mutatott rá Sanne Peters, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.
A tanulmány eredményei összhangban állnak az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásával, amely szerint az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket" - írta sajtóközleményében Zhengming Chen, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések