Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az "anyaagy" nem csökkentett üzemmódot jelent

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 7. | Frissítve: 2022. február 26.

Forrás: babaszoba.hu

Létezik egy megbélyegző nézet, ami teljesen beleette magát a köztudatba, miszerint a kismamák, újdonsült anyák feledékenyebbek a "babybrain" jelenség miatt. Az agy tényleg változik, de nem rosszabbul, csak másképp működik.

Hagyjuk már ezt az "anyaagy" dolgot (Fotó: iStock)
"Ó, ez a terhességiagy/anyaagy tipikus esete?" Caitlin Ultimo, a Parents.com szerzője felidézi, hogy ezt az ártatlannak tűnő kérdést tették fel neki, amikor 7 hónapos terhes volt a kislányával. Az egész amiatt történt, mert egy kicsit jobban elgondolkodott egy kérdésen. "Bizonyára furcsán néztem a kollégámra, mert tovább magyarázta a dolgot, és elmondta, hogy amikor a korábbi főnöke terhes volt, és elfelejtett dolgokat, ő mindig az anyaaggyal magyarázta azokat."
De ahogy észrevette, a "terhességi agy", "bébiagy" és az "anyaagy" kifejezéseket nem csak a munkahelyén használták előszeretettel. Gyakran véletlenszerűen kerülnek bele egy beszélgetésbe, rossz szándék nélkül, sőt, sokan valóban magukra értve mondják ezt. Végülis, az elmúlt években számos kutatás készült, amely alátámasztja, hogy egy leendő anya agya változásokon megy keresztül. Egy tanulmány szerint a szürkeállomány térfogata a társas készségek agyterületben megváltozik a terhesség alatt, és ezen a szinten marad a baba születése után is. Úgy gondolják a szakértők, hogy ennek köszönhetően lesz még erősebb az anyai ragaszkodás.
Caitlin szerint, még ha az anyák agya meg is változik - nem beszélve az életükben bekövetkezett változásokról -, az nem jelenti azt, hogy elveszítik az érdeklődésüket, tapasztalataikat, értékeiket. A terhességi agy és az anyaagy igencsak marginalizáló kifejezések, főként, ha figyelembe vesszük az Urban Dictionary anyaagy definícióját is. Eszerint ugyanis: "Az anyaagy a normál agyi funkciók hiányát jelenti, amely a gyermektelenek esetében nem alakul ki. Miután megszületik a gyermek, az anya gyakran elfelejt dolgokat, és sokszor arra sem emlékszik, amit 5 perccel korábban csinál."
Miért nem lehet egyszerűen csak értékelni azt, hogy van egy tanulási folyamat, amely során el kell sajátítani a képességeket, amelyekre a csecsemő gondozásához van szükség? Vagy arra gondolni, hogy a feledékenység nem feltétlenül az anyaagy miatt van, hanem inkább azért, mert csak 3 órát tudott aludni az anyuka? Nem beszélve arról, hogy a kialvatlanság miatt az új apukák is tapasztalják a fáradtságot, feledékenységet, lassúságot, apaagyról még sincs szó.
Ha ilyen jellegű negatív dolgokat kapcsolunk az anyává váláshoz, azzal csak a stigmatizálást erősítjük Caitlin szerint. Éppen ezért hagyjuk inkább a terhességi agy, anyaagy kifejezéseket, ez az első lépés egy helyesebb irány felé.
(Cikk forrása: parents.com)
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések