Baba

Az alváshiány gyulladást okoz

Az alváshiány hatására nemcsak házsártosak és veszekedésre készek leszünk.
2017. Június 29.

Az alváshiány gyulladást okoz

A The Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research kutatói szerint az alvászavar miatt fokozottan érinthet minket a stresszel kapcsolatos gyulladás, mely összefüggésbe hozható különböző szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, és más betegségek mellett még az ízületi gyulladással is.

A tanulmány eredményeit a Psychoneuroendocrinology című kiadványban közölték.

“Ismert, hogy az alvászavar gyulladást okozhat a szervezetünkben, így krónikus megbetegedések is kialakulhatnak bennünk hatására. Így kíváncsiak voltunk, hogy az alvással kapcsolatos gyulladás jellemző-e a házaspároknál, és hogy a partner alvászavara befolyásolja-e a másik gyulladásos folyamatát” – magyarázta Stephanie Wilson, a kutatás vezető szerzője.

A kutatásban 43 pár vett részt, akik két látogatás alkalmával vérmintát szolgáltattak, illetve az előző két éjszaka alvással töltött óráiról számoltak be. Ezután egy kérdőív segítségével felmérték a házasságukban adódó konfliktusokat, majd ezután is vettek vért a pároktól. “Az eredményeink szerint nem rendelkeztek magasabb gyulladásos értékekkel azok, akik az elmúlt pár éjszaka kevesebbet aludtak, ám a konfliktusra fokozott gyulladásos választ mutattak. Ezek szerint az alváshiány sérülékenyebbé tesz minket a stresszorokkal szemben.”

Amennyiben a pár mindkét tagja hét óránál kevesebbet aludt a megelőző két éjszaka, nagyobb valószínűséggel veszekedtek és váltak ellenségessé. Minden elveszített óra hatására 6%-kal növekedett két ismert gyulladást jelző marker szintje. Azon pároknál, akik egészségtelen módon próbálják megoldani a nézeteltéréseket, magasabb szintet értek el a gyulladásos értékek: náluk minden elveszített alvásóra 10%-kal növelte az értékeket.

“Semmilyen növekedés sem jó, ám az elhúzódó a legrosszabb” – magyarázta Wilson. “Ami aggodalomra nyújt okot, az az, hogy az alváshiány és a házasságban előforduló konfliktusok is gyakoriak. A kutatásban résztvevő párok fele aludt az ajánlott hét óránál kevesebbet. Ez magasabb, mint a jelenlegi nemzetközi átlag. A CDC adatai szerint az amerikaiak 35%-a alszik hét óránál kevesebbet.

“A probléma az, hogy házasságban az alvásminta gyakran együtt változik. Ha a pár egyik fele nem tud aludni, vagy krónikus problémája van, az a másik felet is érinteni fogja” – nyilatkozta Janice Kiecolt-Glaser, az Institute for Behavioral Medicine Research igazgatója, a kutatás társszerzője.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress