Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az alváshiány gyulladást okoz

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 29. | Frissítve: 2019. július 12.

Forrás: Medipress

Az alváshiány hatására nemcsak házsártosak és veszekedésre készek leszünk.

Az alváshiány gyulladást okoz

A The Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research kutatói szerint az alvászavar miatt fokozottan érinthet minket a stresszel kapcsolatos gyulladás, mely összefüggésbe hozható különböző szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, és más betegségek mellett még az ízületi gyulladással is.
A tanulmány eredményeit a Psychoneuroendocrinology című kiadványban közölték.
"Ismert, hogy az alvászavar gyulladást okozhat a szervezetünkben, így krónikus megbetegedések is kialakulhatnak bennünk hatására. Így kíváncsiak voltunk, hogy az alvással kapcsolatos gyulladás jellemző-e a házaspároknál, és hogy a partner alvászavara befolyásolja-e a másik gyulladásos folyamatát" - magyarázta Stephanie Wilson, a kutatás vezető szerzője.
A kutatásban 43 pár vett részt, akik két látogatás alkalmával vérmintát szolgáltattak, illetve az előző két éjszaka alvással töltött óráiról számoltak be. Ezután egy kérdőív segítségével felmérték a házasságukban adódó konfliktusokat, majd ezután is vettek vért a pároktól. "Az eredményeink szerint nem rendelkeztek magasabb gyulladásos értékekkel azok, akik az elmúlt pár éjszaka kevesebbet aludtak, ám a konfliktusra fokozott gyulladásos választ mutattak. Ezek szerint az alváshiány sérülékenyebbé tesz minket a stresszorokkal szemben."
Amennyiben a pár mindkét tagja hét óránál kevesebbet aludt a megelőző két éjszaka, nagyobb valószínűséggel veszekedtek és váltak ellenségessé. Minden elveszített óra hatására 6%-kal növekedett két ismert gyulladást jelző marker szintje. Azon pároknál, akik egészségtelen módon próbálják megoldani a nézeteltéréseket, magasabb szintet értek el a gyulladásos értékek: náluk minden elveszített alvásóra 10%-kal növelte az értékeket.
"Semmilyen növekedés sem jó, ám az elhúzódó a legrosszabb" - magyarázta Wilson. "Ami aggodalomra nyújt okot, az az, hogy az alváshiány és a házasságban előforduló konfliktusok is gyakoriak. A kutatásban résztvevő párok fele aludt az ajánlott hét óránál kevesebbet. Ez magasabb, mint a jelenlegi nemzetközi átlag. A CDC adatai szerint az amerikaiak 35%-a alszik hét óránál kevesebbet.
"A probléma az, hogy házasságban az alvásminta gyakran együtt változik. Ha a pár egyik fele nem tud aludni, vagy krónikus problémája van, az a másik felet is érinteni fogja" - nyilatkozta Janice Kiecolt-Glaser, az Institute for Behavioral Medicine Research igazgatója, a kutatás társszerzője.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések