Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az RSV által okozott, kórházi kezelést igénylő súlyos alsó légúti betegség kockázata csökkenthető

Szerző: Babaszoba.hu

2015. január 13.

Forrás: babaszoba.hu

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.

Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak - minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV a súlyos lefolyású alsó légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Óvja meg babáját az RSV-fertőzéstől!

  • Kérjen meg mindenkit, aki kapcsolatba kerül a babával, hogy mosson kezet alkoholos tisztítószerrel vagy meleg vízzel és szappannal!
  • Ha Ön megfázott vagy lázas, ne puszilgassa a babát, inkább gyengéden ölelje magához, vagy simogassa meg a fejét.
  • A megfázás jeleit mutató, vagy lázas embereket tartsa távol a babától!
  • Az RSV-szezon alatt lehetőleg ne vigye a babát zsúfolt, sok ember által látogatott helyre, mint például bölcsőde, bevásárlóközpontok, nagy családi összejövetelek.
  • Ne dohányozzon a baba környezetében! Ne engedélyezze a dohányzást a házban!

Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra.


Hogyan segít a védőoltás?

Az oltással a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antitestet) kapja meg, mely 1 hónapon keresztül tudja csökkenteni az RSV okozta megbetegedések kialakulásának kockázatát. (Ezt nevezzük passzív immunizálásnak.) A megfelelő ellenanyagszint fenntartása érdekében fontos, hogy szezonban november és március között minden hónapban megkapja a gyermek a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén tehát minden hónapban vissza kell vinni a veszélyeztetett babákat a következő védőoltásra. RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, illetve további információért kattintson a www.rsvoltas.hu weboldalra.

Jelen dokumentum általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához!
Hivatkozás: Mészner Zs., Szabó M., Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle. 2011;16(5):2-7

AbbVie Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Telefonszám: +36 1 455 8600
www.abbvie.hu

HUSYN160009
Lezárás dátuma: 2016.01.15.
OGYÉI engedély: OGYEI/5412-2/2016


Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések