Baba

Az 5 legjobb szoptatási póz, ha fáj a hátad

Függetlenül attól, hogy korábban voltak-e hátproblémáik, az újdonsült anyák tapasztalhatnak hátfájást a terhesség vagy a vajúdás során, és a regeneráció időszakában is. A szoptatás pedig különösen megterhelő lehet néhányak hátának.
2021. November 06.
Az 5 legjobb szoptatási póz, ha fáj a hátad (Fotó: Getty Images)

Michelle Polle laktációs tanácsadó szerint a hátfájdalmak fő oka, ha az anya a babája fölé görnyed, és a mellét közelíti a kisbabához, nem pedig a gyermekét a melléhez. A szakember elmondta a romper.com portálnak, hogy előfordulhat, hogy az anya ebbe a rendkívül kényelmetlen, nem ergonomikus pozícióba kerül, ahogy igyekszik elérni, hogy a baba jól a mellére tudjon tapadni, és ha a babája mellre kerül és eszik, végül az anya így is marad.

Az összes anyasággal járó változás mellett a szoptató édesanyáknak alkalmazkodniuk kell a megszokottnál valószínűleg hosszabb ideig tartó üléshez.

Szerencsére számos szoptatási pozíció létezik a hátproblémákkal küzdők számára, amelyek deréktáji fizikoterápiás nyújtásokkal és gyakorlatokkal kombinálva segíthetnek enyhíteni, vagy véglegesen megoldani a tapasztalt fájdalmakat.

Dőlt testhelyzet

A hát alsó részéből sokkal könnyebb dőlni szoptatás közben. “Az egyik első pozíció, amit az anyukáknak ajánlok, a dőlt vagy hátradőlt testhelyzet, aminek jó oka van: ez a pozíció enyhíti a hát és a vállak, valamint a karok terhelését” – mondta el Rebecca Koyf laktációs tanácsadó. “Ebben a helyzetben a gravitáció neked és a babának dolgozik. Ez egy természetes testhelyzet – a legtöbb emlős babát így táplálják.”

Ezt a testhelyzetet ki lehet próbálni az ágyon vagy egy dönthető széken ülve is. Egyszerűen helyezd a babát a mellkasodra, és támaszd alá a karodat párnákkal, ahogy az neked a legkényelmesebb. A baba odafordítja a fejét a szoptatáshoz, és nem kell sem magadat, sem őt segítened. Koyf szerint a baba mélyebben és szélesebben tud a mellre tapadni, ha hajlítja a hátát és leengedi az állkapcsát.

Oldalt fekvő testhelyzet

Hátfájósoknak érdemes kipróbálni az oldalt fekvő pozíciót is, esetleg párnákkal megtámasztva a hátat, ha az anya úgy érzi jónak. Ezután a babát maga mellé fektetheti úgy, hogy az orra egy vonalban legyen a mellbimbójával. A dőlt testhelyzethez hasonlóan az oldalt fekvő pozíció is kiválóan alkalmas arra, hogy az anya háta teljesen alá legyen támasztva, további nyomás nélkül.

Szoptatás hordozóval vagy a hátat támasztó pánttal

A támasztó pánt, heveder használata szoptatás közben remek módja annak, hogy a rád nehezedő nyomás egy részét előre vidd át, ahelyett, hogy a hátadra helyeznéd. “Ez szabadságot ad a nőknek, és kevésbé terheli a hátat azáltal, hogy a baba súlyát egyenletesen oszlatja el a vállon és a háton” – mondta el Koyf. Emellett a mozgást is lehetővé teszi, ami önmagában enyhíti a hátra nehezedő nyomást.

Egyenesen ülve

Bár ez nem egy külön szoptatási pozíció, a helyes testtartás megkíméli a hátat az extra fájdalomtól. Ugyan a legjobb az, ha elkerülöd a görnyedt testtartást szoptatás közben, de a huzamosabb ideig tartó egyenes ülés is kifáraszthatja a hátat. “Ennél a testhelyzetnél azt szoktuk javasolni, hogy az anya támassza meg a karját, a hátát és a fejét, esetleg emelje fel a lábát” – mondta el Koyf.

Poole szerint nagyon hasznos lehet, ha az anyukák beszereznek egy zsámolyt vagy puffot, hogy az ölük magasabban legyen, így amint felhúzzák azt, arra kényszerülnek, hogy egy kicsit hátradőljenek.

Koyf továbbá hozzátette azt is, hogy az egyenes ülésnél a baba testhelyzetére is fordítson az anya különös figyelmet. “A babát az anya karjára kell helyezni, majd (az anya) a karjait megtámaszthatja egy szoptatós párnával – ennek az oka az, hogy ha a babát közvetlenül a szoptatós párnára helyezik, az anya végül görnyeszti a hátát, és előrehajol, hogy a baba mélyebben a mellre tapadhasson, ami nagy terhelést okozhat a hátán.”

Álló testhelyzet

Még ha furcsán is hangzik, ha szoptatás közben felállsz, az rövid időre csökkentheti a hátadra nehezedő nyomást, különösen akkor, ha más testhelyzet után fáj a hátad. Koyf szerint arra azonban ügyelni kell, hogy nem biztos, hogy hosszú ideig ez a legjobb megoldás.

“Azt javaslom, hogy álljon fel és kezdjen el sétálni, vagy akár táncolni, hogy az anya és a baba teste összehangolódjon, és a baba könnyebben a mellre tapadjon” – mondta Koyf. Ha ez megtörténik, az anyuka remélhetőleg kényelmesebben ülhet le, hogy a hátát megfelelően meg tudja támasztani.

Poole szerint azonban az álló testhelyzet még szoptatós párna használatával sem a legjobb, ha a baba 8 hetesnél fiatalabb.

Forrás: romper.com