Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az 5 leggyakoribb kérdés a hozzátáplálás kapcsán

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 29. | Frissítve: 2020. május 23.

Forrás: babaszoba.hu

A baba hozzátáplálását minden édesanya szeretné a lehető legjobban csinálni, és emiatt általában mindenki tele van kérdésekkel, aggodalmakkal. A felmerülő kérdések közül összegyűjtöttük a választ az 5 leggyakoribbra.

1. Mikor kezdjük meg a baba hozzátáplálását?

A kisbaba hozzátáplálását 6 hónapos korában ideális elkezdeni, de a szakemberek szerint legkésőbb 26 hetes korában be kell vezetni a szilárd ételeket az étrendbe. Az első szilárd ételeket érdemes úgy kiválasztani, hogy azok ne a gyakori táplálékallergének közül kerüljenek ki - így például nem érdemes tejtermékekkel, gabonafélékkel megkezdeni a hozzátáplálást.

2. Mennyire tartsuk be az életkorhoz kötött előírásokat, vagy a baba egyéni fejlődése függvényében kezdjük el?

A nemzetközi ajánlások azért a 26 hetes kort jelölik meg a hozzátáplálás legkésőbbi időpontjának, mert a gyermekeknek általában ekkorra kezdenek kiürülni a tartalékai, amiket fel kell tölteni. Általánosságban elmondható, hogy 6 hónapos koron túl már szükség van a tápanyagok pótlására. Így ha a babát a BLW (Baby Led Weaning), vagyis a baba vezette hozzátáplálás módszerével ismertetjük meg a szilárd ételekkel, tanácsos szakember segítségét kérni. A BLW-nek ugyanis egyik alapköve az önálló ülés, amely ritkán történik meg a baba 6 hónapos korára.

3. A nap melyik szakában, mely étkezéseket érdemes szilárd étellel kiváltani?

A baba hozzátáplálásánál nagyon fontos az időpont! Érdemes hétköznapra, lehetőleg a délelőtti órákra időzíteni az új étel kóstoltatását, bevezetését. A baba 6 hónapos koráig 1 étkezést érdemes beiktatni az anyatejen/tápszeren kívül, ami 7-8 hónapos korra 2-3, 9-10 hónapos korra 3-4 alkalomra bővül, míg a baba 11-12 hónapos korára már 5 étkezés is szükséges. Az alapanyagok közül egyszerre egyfélével érdemes próbálkozni, és az új összetevők között érdemes legalább 3-4 napos szünetet tartani annak érdekében, hogy ha valami probléma adódik, tudjuk, melyik étel okozta a tüneteket.

4. Mekkora adagokkal érdemes elkezdeni a hozzátáplálást?

Az első kóstoltatásoknál csak nagyon keveset, pár falatot érdemes adnunk a babának - amíg meg tud enni egy normál adagot, addig is el kell telnie némi időnek. Amit sokan elrontanak a hozzátáplálásnál, hogy nem veszik figyelembe, mennyit szeretne elfogyasztani az ételből a baba, és "megtömik" vele. Ne az legyen a cél, hogy a baba mindent eltüntessen a tányérról, ha pedig valamiből esetleg többet enne, mint a "nagykönyvi" előírás, azt is megengedhetjük neki. Ha egészséges és rendben fejlődik a kicsi, akkor emiatt nem kell aggódnunk.

5. Mennyire erőltessünk adott ízeket? Esetleg próbáljunk ki mindig inkább valami újat?

Ha elsőre nem fogad el valamilyen ételt a baba, nem kell azonnal megijedni - akadhat olyan is, amit tízszer is kínálni kell ahhoz, hogy megkóstolja. Ahogy a mennyiség esetében sem jó semmit erőltetni, úgy azt is érdemes szem előtt tartani a hozzátáplálásnál, hogy ne legyen muszáj mindent megkóstolnia a kicsinek. Az ízlés a gyermekek esetében is folyamatosan változik, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy abban segítünk neki, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájusson.

Általános jó tanács a hozzátápláláshoz

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy minőségi, megbízható, vegyszermentes forrásból származó alapanyagokból érdemes készíteni a kicsinek ételt. Bébiétel vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy magas minőségi követelményeknek is megfeleljen a termék, és lehetőleg bio minősítésű legyen. Az is fontos elvárás, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. 
Idővel előtérbe kerülnek a kekszek, puffasztott gabonagolyók, gyümölcspépek és gyümölcslevek is. Ha egy mód van rá, ne felnőtteknek gyártott termékeket adjunk a babának, sok esetben kevésbé biztonságosak az adalékanyagoknak, összetevőknek köszönhetően. Tehát ezeknél a terméktípusoknál is azokat érdemes választani, amelyek kifejezetten a babák, kisgyerekek igényeire szabottan, szakemberek javaslatai alapján készültek.
Ha mindezek mellett az ár/érték arány is fontos, akkor iratkozzunk fel egy babaprogramra, melynek keretében kedvező kuponajánlatokhoz is egyszerűen hozzájuthatunk.
A cikk megjelenését a Müller támogatta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák