Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ayres-terápia: kinek ajánlott és hogy működik?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. április 23. | Frissítve: 2021. szeptember 2.

Forrás: babaszoba.hu

Az Ayres-terápia lényege, hogy mozgással segíti az idegrendszer érését, mozgás által fejleszt. Speciális eszközkészletet igényel, a mozgás játékos és indirekt. Már egészen kis korban megkezdhető a terápia.

Ayres-terápia
A szenzoros integrációs terápiát Anna Jean Ayres dolgozta ki. Az Ayres-terápia célja, hogy fejlessze a nagymozgásokat, a ritmust, az irányokat segítse kontrollálni. A nagymozgások mellett a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt, a tér és az irány észlelését, a testsémát is fejleszti. Figyelemre, önbizalomra, szociális viselkedésre tanít.

Kinek segít az Ayres-terápia?

Az Ayres-terápia különböző problémákon segít:
  • a hiperaktív vagy túlságosan passzív gyereken
  • beszédproblémákkal küzdőkön
  • koraszülötteknek
  • figyelem-és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeken
  • olyanokon, akiknél a finommotorikus készség fejlesztésre szorul
  • társas kapcsolataikban sikertelen gyerekeken.
Ezen felül ajánlják még azoknak a csecsemőknek, akik rossz alvók, nyugtalanok, megkésett a mozgásfejlődésük. mozgássérültek, ügyetlenebbek, összerendezetlen mozgásúak. Az Ayres-terápia fejleszti a koordinációt, az egyensúlyt, a figyelmet és koncentrációt is.
Sokféle eszközt használ, úgy mint hinta, csúszda, gyűrű, kötelek, billenőrács. Javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot.
Akár már egy éves kortól alkalmazható.
Az Ayres-terápia lényege, hogy szervezetünket folyamatos ingerek érik, amikre motoros, mozgásos választ ad az idegrendszer. Sokféle inger éri egyszerre a testet, ezeknek az összerendezése sokszor komoly feladatot jelent. Nehézségek léphetnek fel ezeknek az érzékeknek az összerendezésében, működésében. Az érzékek összerendezésének, azaz a szenzoros integrációnak a zavara az idegrendszer éretlenségéből fakad. A szenzoros integrációs terápia elsősorban a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül fejleszt.
A terápia úgy épül fel, hogy rávezeti a gyereket, előcsalogatja az ingereket, barátságos, vidám környezetben. A termet úgy rendezi be a terapeuta, hogy a gyerek megválaszthatja melyik eszközt használja, mindegyik fejlesztő hatású. A terapeuta partner, segítője a gyereknek, a kapcsolatuk alapja a bizalom. A terápia a gyermek belső motivációját használja. Olyan mozgást jelent, ami az egész testet igénybe veszi.
Kapcsolódó cikkeink Ayres-terápia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések