Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Átadták a negyedik Anyák Házát

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 4.

Forrás: babaszoba.hu

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kialakított új anyaszállás átadásával létrejött az ország negyedik Anyák Háza.

Átadták a negyedik Anyák Házát (Fotó: Vidor Eszter)
Az 5 millió forintos adományból, amit a Klinika a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal együtt nyert, egy szülői várótér kialakítására került sor az intézmény Koraszülött Intenzív Osztályán.

Mi az Anyák Háza?

2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába, hogy az hozzátartozói szállásként működhessen a kórházban lévő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek hozzátartozóinak megfelelő elszállásolására. Az Égéscentrumba az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek gyermekek, akiket sokszor hónapokig is kezelhetnek a kórházban. A családok túlnyomó része a nagy távolság miatt - és sokszor anyagi lehetőségek híján - nem tudta elkísérni a legtöbbször súlyosan sérült gyermeket: erre kínál megoldást a Bethesda Anyák Háza.
Az Anyák Háza 2015. november 19-én közel 60 millió forintos beruházással jött létre: az intézmény azóta 200-nál is több család számára jelentett megoldást a szükség idején, a szállás mellett lelki támogatást, és olykor más, tárgyi támogatást is ad a tragédián átesett családoknak.

Két éve pályázhattak az intézmények

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága úgy döntött, hogy az ország más pontjain, más kórházakban is ösztönözni szeretné a családok méltó elhelyezését, ezért az Essity Hungary Kft.-vel közösen pályázatot írtak ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, amik a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején: ez alatt olyan körülményeket kell érteni, melyek mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. Ennél szűkebb pályázati célt szándékosan nem adtak meg, mivel kórházról kórházra változnak a lehetőségek és az igények. Az érintettek pályázatukat 2017. június 15-ig küldhették be, ezután választotta ki a szakértő zsűri a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. 

Ilyen a legújabb Anyák Háza

A felújítás során a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján a koraszülött gyermekek szüleinek számára javították a hosszas klinikai tartózkodás feltételeit. Egy várótér kialakítását valósították meg festéssel, elektromos munkálatokkal, automata ajtó beszerelésével, és bútorozással: mikrohullám sütő, hűtőszekrény, öltözőszekrények, asztalok, székek kihelyezésével.
A pályázatnak köszönhetően a veszélyeztetett, koraszülött gyermekek szülei, a családjai immár a klinikai tartózkodási idő alatt is problémamentesen tudnak várakozni egy megfelelően kialakított kulturált térben. A szervezők és megvalósítók pedig annak is örülnek, hogy a náluk megszerzett tapasztalatok egy országos hálózat építéséhez járulhatnak hozzá.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések